Vi slänger ingen mat, nästan

slänger ingen mat

Det är faktiskt så, vi slänger i princip ingen mat alls. 

Gjorde den här reflektionen häromdagen, att vi faktiskt är riktigt bra på att äta upp all mat vi handlat. Att vi slänger ytterst lite. Det som slängs är nån morot som blivit mjuk eller en apelsin som var skadad redan vid köpet. Ytterst lite matvaror åker i soppåsen.

Varför slängs ingen mat?

Det har bara blivit så. Det har inte varit något vi bestämt eller planerat för. Men självklart vill vi inte slänga saker, och nu i efterhand kan vi konstatera fyra orsaker.

Utrymmet i husbilen

En orsak är så klart att vi inte har utrymme att lagra en massa mat som vi inte hinner äta upp innan det blivit dåligt. Även om frukt ofta får ligga någon annanstans än i kylskåpet, på grund av utrymmesbrist där, så köper vi inte mer än att vi faktiskt hinner äta upp det. Vi ser även maten hela tiden, då vi befinner oss på 16kvm. Det gör att vi inser att exempelvis alla avokados börjar bli mjuka, ja då planerar vi in en måltid med guacamole till exempel.

Ekonomi & planering

Vi planerar våra måltider, så när vi handlar vet vi vad vi ska äta de närmsta dagarna och handlar bara till det. Vissa torrvaror kan vi köpa mer av, om vi hittar billigt, t.ex havregryn eller tacochips. Men om det går åt exempelvis en paprika till inplanerad middag så köper vi inte ett 3-pack. Även om det kanske är billigare, så blir det ju inte billigare då vi kanske måste slänga 2 st.

Utmaning

Ingen av oss gillar att laga mat, så att lära oss att använda det vi har är en rolig utmaning. Och vi lyckas riktigt bra skulle jag vilja säga. När vi kokar pasta till exempel så äter vi upp kanske hälften. Resten sparar vi i kylskåpet och dagen efter kanske vi gör en pastagratäng med äggstanning. Eftersom vi då lägger till fler matvaror så blir det för mycket att äta upp, så då blir det över till en tredje måltid. Då steker vi skivor av gratängen till middagen. På det här viset får vi prova nya maträtter och utvecklas också i vår matlagning.

Miljön

Slit och släng är inget för oss. Längre. För det har varit så. Vi har inte alltid brytt oss så mycket, utan vi har köpt, använt och slängt. Mat har vi sparat i frysen, tills det blivit för gammalt. Då har vi slängt det. Självklart är det bättre för miljön att äta upp det vi handlat. Minskad produktion och konsumtion och mindre sopor. Win – Win helt enkelt!

Har du några bra tips på mat som kan göras till nya måltider när det blivit rester?

/Anna

Vill du se mer av vår vardag?

Anna & Roger Forsberg

Anna och Roger Forsberg

Vi bor på heltid i vår husbil FrankieBoy. Arbetar deltid med digitala tjänster i egna företaget VimleWebb AB. Lever så mycket bättre med hela Europa som vårt vardagsrum.

Båda två är förändringsberoende och nyfikna. Lever minimalistiskt och är tillsammans 24/7. Använd gärna meny och sökfunktion för att läsa mer om oss, våra erfarenheter, boplatser och färdvägar.