Vi har besökt en salladsfabrik!

salladsfabrik-los-alcazares

Tänk vad möten kan ge. En 50-års fest i Höga kusten i maj ledde till ett besök på en salladsfabrik i Los Alcázares i fredags!

Ja, vår vän Camilla fyllde 50 och vi träffade en hel del nya människor. Bland annat träffade vi Ammi som vi haft fortsatt kontakt med via våra Instagram. När hon såg att vi befann oss i Los Alcázares skrev hon ett DM där hon tipsade oss om att besöka en hon känner som driver fruktodling där.

I min lilla värld så var det en liten gård, med några fält av apelsiner, clementiner och ett växthus med tomater. Typ. Men nej, det var ingen sådan fruktodling. Kernel Export är ett jättestort företag som nu drivs av 4:e generationen. Min bild av den lilla gården försvann och istället fick vi uppleva en fullskalig produktion av t.ex. salladspåsar till Burger King här i Spanien och blomkål till ICA & Axfood i Sverige.

Salladsfabrik i Los Alcázares

De odlar broccoli, blomkål, selleri och sallad på sina egna marker. Tar hem till fabriken och tvättar och paketerar. Men även en del paketeras direkt på odlingsplatsen, allt för att så få händer som möjligt ska hantera grönsakerna. Den enda frukt de odlar och hanterar är melon.

Linda som bott i Spanien i många år berättade en massa intressanta saker – här kommer ett axplock:

  • som företag i Spanien måste de betala en straffavgift om de förbrukar för mycket el. De har löst det genom att bränna allt som sorteras och skärs bort på ex. salladshuvudena till att göra sin egen biobränsle.
  • det är inte siesta överallt – på fabriken har de istället lång lunch, så arbetstiderna blir 9-13.30 och 15-19. Långa dagar!
  • sallad som ska säljas i Spanien måste tvättas med klor. Sedan sköljs det noga så klart.
  • det är inte bara svenskar, britter och tyskar som köper lägenheter utmed kusterna. Även spanjorerna har nämligen sina sommarbostäder utmed kusten. Ex. har de sitt vinterhus i Murcia och sedan sommarbostaden i Los Alcazares. Så ”stängda” hus står inte bara och väntar på turister som ska hyra.
  • grönsaksmarknaden är svår trots att klimatet är ypperligt. Det är så små marginaler så en förstörd skörd påverkar lönsamheten mycket.

Vi gillar att få en inblick i vardagslivet där vi reser och det bjöds vi verkligen på! Varmaste tack Linda!

Hoppas på fler studiebesök i verkligheten – så känner du någon som driver företag eller bor i Spanien/Portugal som du tror skulle tycka det vore kul med ett besök av oss – koppla gärna ihop oss i så fall!

/Anna

Vill du se mer av vår vardag?

Anna & Roger Forsberg

Anna och Roger Forsberg

Vi bor på heltid i vår plåtis Vega. Arbetar deltid med digitala tjänster i egna företaget VimleWebb AB. Lever så mycket bättre med hela Europa som vårt vardagsrum.

Båda två är förändringsberoende och nyfikna. Lever minimalistiskt och är tillsammans 24/7. Använd gärna meny och sökfunktion för att läsa mer om oss, våra erfarenheter, boplatser och färdvägar.