Vi fricampar inte mycket

fricamping

Har funderat lite på varför vi inte väljer fricamping så ofta. Och har kommit fram till ett antal anledningar faktiskt.

Det finns fantastiska platser att fricampa på. Fricamping är en gratis plats där en parkerar sin bil, men där det inte är ordnat speciellt för att campa eller övernatta. Det kan vara parkeringsplatser men det kan också vara någon ödslig plats, en glänta i skogen, en strand eller någon annan lämplig plats. Det händer att vi fricampar, men vi väljer inte det i första hand. Visst kan det passa bra om vi bara ska sova, men så reser vi sällan.

Säkerhet

Detta är den viktigaste orsaken för oss båda. Vi har larm och en ny bil med grymt bra lås. Men ändå. Vi tycker inte om att lämna bilen oskyddad. Det är vårt hem, vi bor här i bilen. Att ta med oss allt varje gång vi lämnar bilen är en lösning, men det är inte bara rädslan att bli av med värdesaker som vi tänker på. Utan jag vet hur osäker och otrygg jag skulle känna mig om det varit någon som försökt ta sig in i bilen. Oavsett om de lyckats eller inte. Genom att stå på platser avsedda för övernattning så känns det tryggare. Och för trygghet betalar vi gärna.

Stor och otymplig bil

FrankieBoy väger 5 ton. Det är lätt att köra fast i lös sand eller kladdigt underlag. Bilen är 8,4 meter lång, det är inte alltid så lätt att ta sig fram på vägarna som leder till de fina fricampingplatserna. Och om en skulle komma fram är det inte säkert det finns utrymme att vända om det skulle vara fullt. Vi älskar verkligen vårt hem, men vi kommer inte fram överallt. Så är det bara.

Vi är nybörjare

Det är vårt första år med husbil. Vi är fortfarande fega och försiktiga. Kanske vi fortsätter vara det även ju mer rutinerade vi blir. Men det är helt klart en anledning, vår okunskap ger inte ökad trygghet direkt.

Behöver inte

Vi har råd att betala för vår övernattning. Det kostar oftast inte mer än 100-150,-/natt, faktiskt ofta mindre än så. Och vi har inkomster och vi har råd att betala för vårt uppehälle. Pengar är alltså inte en anledning för oss att leta efter fricamping, även om vi försöker hålla nere våra utgifter. Återigen. Säkerhet och trygghet får kosta. Våra månadsutgifter kan du läsa mer om under etiketten Månadsutgifter

Vill ”bo” ute

På fricampingplatser och parkeringar är det inte tillåtet att exempelvis laga mat utanför bilen. En kan inte heller ta ut sina stolar eller kanske inte ens lägga ut nivåklossarna för att få en rak bil. Sånt tycker vi är viktigt, så platser där det inte är okej är inte våra första hands val. Vi behöver inte boa in oss med mattor och markis – men vi vill gärna ändå känna att vi kan liksom bo utanför bilen lite också. Inte bara vara inne hela tiden.

Gillar att följa regler

Ok, inte alla regler, vi går t.ex. mot röd gubbe och kör gärna bil lite för fort. Men de flesta regler följer vi faktiskt. Jag tror att regler finns av en anledning. Så om en inte får släppa ut gråvattnet i A-brunnarna så gör jag inte det. För jag vet inte exakt hur det påverkar. Och om det står parkering förbjuden för husbilar så följer jag den skylten. Även om det är underförstått att det bara gäller sommartid, som den här skylten tydligen ska tolkas. Men så tolkar alltså inte vi och därför stod vi inte heller på den här parkeringen i Estepona.

parkering förbjuden

Översta bilden är från torsdagens fricamping, vår första natt i Portugal, som var i en by precis utmed en väg, men det var inte många bilar som körde där så det var tyst och lugnt ändå. Läget var jättebra, med fin spång till havet och stranden och det stod många andra husbilar där. Inga förbudsskyltar heller. Vi stod en natt där, i Altura.

Nu är det så här vi resonerar. Och det kan så klart ändras. Vi lägger inga värderingar i hur andra tänker och gör, fast jo, om en inte följer regler blir vi gnälliga – för det förstör för alla.

Du vet du kan prenumerera på våra inlägg? Vi bloggar nästan varje dag, men genom att få ett mail när nytt inlägg är publicerat behöver du inte gå in och kika utan bara klicka på länken i ett mail som dyker upp i din inkorg.

/Anna

Vill du se mer av vår vardag?

Anna & Roger Forsberg

Anna och Roger Forsberg

Vi bor på heltid i vår husbil FrankieBoy. Arbetar deltid med digitala tjänster i egna företaget VimleWebb AB. Lever så mycket bättre med hela Europa som vårt vardagsrum.

Båda två är förändringsberoende och nyfikna. Lever minimalistiskt och är tillsammans 24/7. Använd gärna meny och sökfunktion för att läsa mer om oss, våra erfarenheter, boplatser och färdvägar.