Vi är försiktiga med markisen, men…

camping-savigny-les-beaune

Det är en luring den där markisen. För även om den sitter fast ordentligt så kan den med en kraftig vindpust slitas loss, även från stormlinor, och landa på t.ex. taket.

Det har inte hänt oss, vi har haft tur med vindarna. Peppar, peppar… Men vi har läst om andra som drabbats och fått skador av att markisen inte klarat av vindbyarna. Vi använder oftast vår markis som regnskydd faktiskt, för när solen skiner vill vi njuta av den. Vi befinner oss sällan i så varmt klimat att den behöver skugga oss, även om det händer också. Tycker också om att använda markisen när vi boar in oss lite extra, för det är mysigt med ett krypin utomhus under tak.

Vi har en väldigt stor markis, den är typ 6x3meter. Alltså ett 18 kvm stort segel när den är fullt utfälld. En plötslig och kraftig vind kan slita loss fastsättningen och förstöra både markis och bil.

Nära vänner berättade tidigt för oss att detta kan hända. Den kunskapen är vi väldigt tacksam för, så vi vill dela med oss till dig som kanske är ny på det här med husbil, att markisen är en riskfaktor.

Om du har en markis så rekommenderar vi följande för att minimera risken att den och din husbil skadas eller att grannens husbil förstörs om den slits loss. Markisens stödben är ganska långa och kan lätt hamna på en nära granne.

  1. Lämna aldrig bilen med markisen ute
  2. Ta in markisen på natten
  3. Sätt alltid fast markisen med stormlinor där det är möjligt
  4. Använd inte markisen när det blåser
  5. Sätt alltid fast markisbenen, låt dem inte bara stå på marken

Om dina markisben kan sättas fast i husbilens vägg, så är det ändå inte fullt pålitligt, för de plastdetaljerna kan lätt gå sönder om markisen slits iväg av vinden.

Även om allt detta följs finns det alltså ändå risk för att markisen kan få fart. Det finns inga garantier och vädret makter är otäcka ibland. En kraftig vind kan komma väldigt plötsligt trots att det precis innan varit vindstilla.

Hoppas du kan njuta av markisen när solen steker eller regnet öser ner och få en härlig utomhusvistelse. Men var aktsam.

Bilden återanvänder jag, finns på ett annat inlägg här på bloggen, från en camping i Frankrike, då använde vi markisen som solskydd faktiskt.

/Anna & Roger

Vill du se mer av vår vardag?

Anna & Roger Forsberg

Anna och Roger Forsberg

Vi bor på heltid i vår husbil FrankieBoy. Arbetar deltid med digitala tjänster i egna företaget VimleWebb AB. Lever så mycket bättre med hela Europa som vårt vardagsrum.

Båda två är förändringsberoende och nyfikna. Lever minimalistiskt och är tillsammans 24/7. Använd gärna meny och sökfunktion för att läsa mer om oss, våra erfarenheter, boplatser och färdvägar.