Varför namnet Vega?

namnet vega

Självklart vill vi ge vår nya husbil ett fint namn. Vi har engagerat vänner och familj men det var Roger som kom på namnet Vega.

Det fanns flera namn på förslag, namn som främst inspirerats av tillverkarens namn, det sa dock aldrig klick. Men när Vega dök upp föll vi lika pladask för namnet som för bilen. Eftersom Vega är en Westfalia kanske en kan tycka att det ska stavas Wega, men det är ett annat namn med andra kopplingar. Så vår svarta skönhet heter Vega!

Namnets betydelse

Så här står det på Wikipedia om namnet Vega

Kvinnonamnet Vega har arabiskt ursprung (arab. waqi ’fallande, dykande’), det är identiskt med stjärnan Vega i stjärnbilden Lyran (arabiska: nasr al-waqi’ ’den dykande gamen’).

Vega är också ett spanskt efternamn, som betyder ”(boende på) ängen”.[1] På fornnordiska betyder ordet ”vägar” och nämns i Alvíssmál som vanernas namn på jorden.

Husbilen kommer rulla mycket i Portugal, på sikt troligen också få portugisiska plåtar. Att namnet har ett arabiskt ursprung känns helt rätt eftersom mycket i Portugal har moriskt ursprung.

Vi ville ha ett kvinnonamn eller ett neutralt namn denna gången.

Westfalia har en stjärna i sin logo (och Vega är en Westfalia) och hon kommer vara en starkt lysande stjärna i våra liv.

Att namnet även betyder ”boende på ängen” stämmer så väl överens med oss. Även om Vega troligen inte kommer vara parkerad på en äng särskilt ofta, om någonsin, så älskar vi ju vyer – och gärna över ängar.

Och att det också betyder ”vägar” – ja det känns ju riktigt klockrent!

Vega är en van, så när vi läste att Vega är vanernas namn på jorden, ja då var det också en koppling.

Hade ju varit väldigt häftigt om Vega hade namnsdag när vi beställde eller hämtade henne. Men dessvärre firar vi inte den förrän den 24 april.

Andra kopplingar

Vegaexpeditionen är en koppling eftersom vi ju faktiskt upptäcker utmed vår färd, även om den inte alls så klart är jämförbar med Vegaexpeditionen.

Vegamössan, en mössa/keps min (Anna) pappa hade när vi var ute med hans båt (som jag minns det i alla fall, var längesen nu). Tror bestämt vi får investera i varsin sådan.

Så därmed är du döpt till Vega, kära nya hem. Vega är alltså inte ett märke eller modell, det är namnet vi gett. Vi kommer berätta mer om vad det är för husbil vi köpt, men du får vänta lite till.

Bilden är en favorit som inte har ett dugg med Vega att göra.

/Anna & Roger

Vill du se mer av vår vardag?

Anna & Roger Forsberg

Anna och Roger Forsberg

Vi bor på heltid i vår plåtis Vega. Arbetar deltid med digitala tjänster i egna företaget VimleWebb AB. Lever så mycket bättre med hela Europa som vårt vardagsrum.

Båda två är förändringsberoende och nyfikna. Lever minimalistiskt och är tillsammans 24/7. Använd gärna meny och sökfunktion för att läsa mer om oss, våra erfarenheter, boplatser och färdvägar.