Våra tankar om forna Östtyskland

forna Östtyskland hav

Blandade känslor om forna Östtyskand som vi nu lämnat för att istället utforska södra Tyskland.

Vi har njutit av strandliv, utforskat ett antal städer och kört på landsvägar och motorvägar. Vår sträcka i forna Östtyskland har gått från Lübeck innan gamla gränsen, ner till Schwerin, sen upp och utmed norra kusten fram till Stralsund och sen ut på Rügen. Därefter söderut via Neubrandenburg, Oranienburg med koncentrationslägret Sachsenhausen, Berlin, Lauchhammer och så avslutade vi med några timmar i Dresden.

Så här tycker vi om forna Östtyskland.

Stränderna

Fantastiska stränder! Om en gillar att bada på långgrunda och vita sandstränder så finns det mycket att välja på utmed Östersjökusten. Finns stränder med kurtaxa och mindre exploaterade (och då ”fulare”) utan kurtaxa. Vi gillade verkligen vår ”fula” strand i Sanddornstrand.

En strand med strandkorgar utmed Östersjön i nordöstra Tyskland

Städerna

Varje stad vi varit i har haft mycket historik att bjuda på, vackra gamla byggnader blandade med moderna. Ibland snyggt, ibland inte. Det finns en hel del från 2:a världskriget men också mycket äldre historia än så. Den intakta stadsmuren i Neubrandenburg gillade vi skarpt, med de fina små vakthusen. Allt väl bevarat och upprustat.

Vakthus

Vakthus på stadsmuren i Neubrandenburg

Besöket i gamla koncentrationslägret Sachenhausen var otäckt, men viktigt. Tycker det var för mycket text och montrar, alldeles för lite visuellt. Men väldigt bra att platserna finns bevarande för eftertanke och kunskap om vad som hände under det fasansfulla 2:a världskriget.

sachsenhaussen

Bild över vad som väntar oss när vi passerat hela muren. Sachsenhaussen koncentrationsläger.

sachsenhaussen

Staty vid gaskammare och kremeringsugnar

Vägarna

Mestadels väldigt vackra landsvägar, många raksträckor och mycket alléer med träd intill och över körbanan. Alla träd gör det ganska mörkt, men det är som sagt ruskigt vackert. Hög kvalitet på landsvägarna, även de lappade är väldigt bra att köra på och de är kantade med gräs, som överallt var nyklippt. Och mötande husbilar vinkar nästan varje gång!

Motorvägarna däremot är otroligt jobbiga att köra på då det är betongvägar med väldigt kännbara skarvar. Få motorvägssträckor var bra.

väg i forna östtyskland

En av alla vackra landsvägar vi kört på.

Naturen

Det är mycket vackrare än vad vi väntat oss. Det är ljuvlig urskog, böljande fält och fantastiskt mycket lantbruk överallt. I norra delen är det väldigt platt, utom där en ska cykla så klart 🙂 Det är asfalterade cykelvägar på många ställen, men det finns också riktigt gamla vägar med betong- & stenblock som underlag för cyklandet, vilket inte uppskattas av alla kroppsdelar.

cykelväg östra tyskland

Cykelväg i skogen

Kommunikation

I princip kan ingen engelska. Språket är ett stort hinder, så även om jag (Anna) har läst skoltyska i 6 år (vilket ju är preskriberat vid det här laget) och kan hanka mig fram så är det svårt, för viljan att prata långsamt, hitta alternativa ord eller använda kroppsspråket för att jag ska förstå finns inte. Upplevelsen med språket är snarlik den vi känner i Frankrike.

Internet på landsbygden är obefintligt, det var den största anledningen till att vi kände att vi behövde lämna det området. Städerna funkar, men vi vill ju gärna kunna välja att vara mer off-grid när det passar oss.

Återvänder vi?

Vi körde rakt igenom Fürstenberg/Havel och om vi kommer tillbaka så vill jag stanna där, såg urmysigt ut och där finns även resterna från Ravensbrück, ett koncentrationsläger avsett för kvinnor. Dresden är definitivt värt ett till besök och det finns många prickar på vår ”wish-list” som vi inte åkte till. Naturen är ju som sagt fantastisk och kustremsan mot Östersjön är ljuvlig med klart vatten, i alla fall utanför de exploaterade städerna.

Nästa höst kör vi en annan väg som det känns nu och är glada för de veckorna vi varit i forna Östtyskland.

Du hittar våra boplatser i kartan för Tyskland och vår resväg kan du se på kartan för den här Europaresan.

Bilden överst visar Östersjöhavet utanför forna Östtysklands norra gräns. Och det måste vi ändå säga var det bästa med den här delen av Tyskland. Inte konstigt att vi havsälskare tycker det 🙂

/Anna & Roger

Vill du se mer av vår vardag?

Anna & Roger Forsberg

Anna och Roger Forsberg

Vi bor på heltid i vår husbil FrankieBoy. Arbetar deltid med digitala tjänster i egna företaget VimleWebb AB. Lever så mycket bättre med hela Europa som vårt vardagsrum.

Båda två är förändringsberoende och nyfikna. Lever minimalistiskt och är tillsammans 24/7. Använd gärna meny och sökfunktion för att läsa mer om oss, våra erfarenheter, boplatser och färdvägar.