Livet lite krångligare när invertern inte mår bra

jobba i husbilen

Vi har en inverter i bilen för att omvandla 12V till 230V så vi bland annat kan ladda datorerna. Om den inte funkar blir det lite krångligare att leva i husbilen.

Eftersom vi arbetar med våra datorer behöver de så klart laddas emellanåt. Och de laddas inte med 12V utan med 230V. Vilket betyder att när vi inte är kopplade på el så behöver vi invertern för att kunna ladda.

Härom veckan så började inverterpanelens lampor blinka. Och datorerna slutade laddas. Strömmen till bilen funkade fint – men den hittade inte ut i eluttagen. Så värmepumpen gick, sogen på toa funkade, vattenpumpen och lampor lyste så fint. Men inget hände i eluttagen.

Vi kunde inte förstå vad felet var och vi blev inte klokare genom att läsa instruktionsboken. En annan Frankia här på ställplatsen hade samma problem med sin inverter. Vi fick hjälp av andra elkunniga som även hade verktyg för mätning. Det konstaterades att strömmen kommer från stolpen till bilen, men i bilen är det något som är knas.

Roger kontaktade Forsbergs. Han fick bland annat lära sig att strömmen från elstolpen in i bilen går via invertern. Fast den behöver inte det, eftersom det är 230V i kabeln. Men det är så det är kopplat, vi fattar inte varför. Vi fick vägledning i hur vi skulle koppla för att invertern alltid skulle vara igång och när den omkopplingen var gjord funkade även uttagen. Det är tydligen ett relä i invertern som gett upp.

Men så kan vi ju inte leva, eftersom invertern drar mycket på batterierna när vi inte står på ström. Så Forsbergs skickade en kabel som vi nu kopplat in och den kopplar bort invertern helt istället.

inverter I husbil

 

Det betyder att när vi rullar vidare och inte står på ström och vill använda 230-uttagen måste vi ut i luckan på utsidan av bilen och koppla om, för att få igång invertern igen. Himla meckigt och trist. Men vi kan leva så tills vidare. Detta kommer åtgärdas på garanti när vi återvänder till Sverige då det tydligen inte är ett ovanligt fel med den här invertern (en kan ju undra varför de då sätter in den… finns väl andra)

/Anna

Vill du se mer av vår vardag?

Anna & Roger Forsberg

Anna och Roger Forsberg

Vi bor på heltid i vår husbil FrankieBoy. Arbetar deltid med digitala tjänster i egna företaget VimleWebb AB. Lever så mycket bättre med hela Europa som vårt vardagsrum.

Båda två är förändringsberoende och nyfikna. Lever minimalistiskt och är tillsammans 24/7. Använd gärna meny och sökfunktion för att läsa mer om oss, våra erfarenheter, boplatser och färdvägar.