Välja betalvägar eller inte med tung husbil

betalvägar med husbil

Det finns flera aspekter kring det där med betalvägar. Om en ska välja betalväg eller inte. Vi försöker här beskriva hur vi resonerar.

Vår körning är inte konsekvent alls när det gäller betalvägar. Vi har valt betalvägar ibland och ibland inte. Varför kan en då kanske undra. Så här resonerar vi numera. Efter att ha varit inställd på att i princip aldrig ta betalväg så har vi nu andra tankar kring det, vi ser nämligen tjusningen med betalvägar också. Och ibland är det värt utgiften, tycker vi.

Väljer betalvägar

Betalvägar är i regel motorvägar som är bredare med flera filer, rakare och dessutom välhållna.

När sträckan är en ren transportsträcka

När vägen bara ska transportera oss till ett mål, då väljer vi betalväg. Där vi alltså inte har för avsikt att stanna och utforska området mellan punkt A och B. Utan där fokuset är dit vi ska. Då ser vi ingen anledning att köra omvägar. Ex. när vi körde från Porto till Palamós, då skulle vi bara över halvön eller när vi i höstas körde upp på motorvägen i Frankrike för att hinna till ett kundmöte.

När det är stora höjdskillnader

Om vi ska passera ett höghöjdsområde så väljer vi betalväg. Den är ofta mindre lutande och bättre än alternativet. Det sliter mindre på bilen och vårt tålamod. Dessutom går det åt mindre diesel, så inte bara dyrare. Oavsett så går det mycket fortare att köra betalväg i dessa sammanhang och även om vi har all tid i världen är det inte värt att åka upp och ner, snirkelkroka hit och dit när det är stora höjdskillnader. Tycker vi.

Variation förnöjer

Vi åker oftast inte betalvägar. Men ibland är det kul, skönt eller bara en spontan sak vi gör. För att vi kan.

Väljer alternativa vägar

Det kan vara riktigt bra vägar, såsom motorvägar eller andra breda vägar. Men det kan också vara ”kostigar”. När vi väljer alternativa vägar har jag alltid koll även på satelitläget på Google Maps så jag får en föraning om hur vägen är. Det har hjälpt oss många gånger. Vi bor ju aldrig utmed stora motorvägar så även om vi kör betalvägar vissa sträckor är det ändå alltid mindre alternativa vägar fram till boplatsen, så vi får se en del landsbygd också, oavsett vägval.

När det är första besöket

När vi kommer in i ett land för första gången är det väldigt roligt att se lite av omgivningarna. Att upptäcka skillnader mot landet vi tidigare varit i. Genom att då inte välja betalvägar får vi se annat. Mer genuint. Men det är också då risk för att vi hamnar i små byar som är trånga eller vägar som är avstängda och leder oss på långa omvägar. Men det vet vi nu. Och är beredda på.

När vi har tid och rätt sinnesstämning

Generellt finns ingen anledning till betalvägar om vi är nyfikna på omgivningarna, om vi har tid och rätt sinnesstämning. För det tar längre tid, är många rondeller, små byar ska passeras och långsamtgående traktorer och hästvagnar begränsar framkomligheten. Allt detta är så charmigt och en härlig upplevelse att få vara en del av. Men inte varje gång vi rullar. Det är nämligen också skakigt och guppigt, slingrigt och krokigt. Det är inte alltid roligt.

Vad kostar betalvägarna i Europa?

Vi är ju verkligen inga experter på det här, utan hänvisar till myndigheters sidor för exakthet. Men här är sträckorna som vi åkt betalväg hittills och vad det kostat. Och hela sträckan är då inte betalväg, men slutsumman blev det här. Blir det fler betalvägar så kommer jag fylla på med de sträckorna och priserna i den här listan i efterhand.

Adobeville -> Honfleur = €6,30 (oktober 2018)
Porto -> Palamós = 657,- SEK (april 2019)
Empuriabrava -> spanska gränsen = €2,40 (april 2019)
Franka gränsen -> Vias = €20,80 (april 2019)
Vias -> Macon = €48,50 (April 2019)
Macon -> Beaune = €11,50 (April 2019)
Beaune -> Belfort = €24.70 (april 2019)

Den här sidan kan vara bra att använda om en i förväg vill veta vad det kommer kosta i olika länder, det är en sida med mängder av länkar till olika bra att veta sidor.

Nu har vi boat in oss på en camping över påsken, nära staden Beaune.

/Anna & Roger

Vill du se mer av vår vardag?

Anna & Roger Forsberg

Anna och Roger Forsberg

Vi bor på heltid i vår husbil FrankieBoy. Arbetar deltid med digitala tjänster i egna företaget VimleWebb AB. Lever så mycket bättre med hela Europa som vårt vardagsrum.

Båda två är förändringsberoende och nyfikna. Lever minimalistiskt och är tillsammans 24/7. Använd gärna meny och sökfunktion för att läsa mer om oss, våra erfarenheter, boplatser och färdvägar.