Vacker färd över Dolomiterna

över Dolomiterna med husbil

Vår resa över Dolomiterna var som att köra från höst till sensommar, från ca 8-10 grader till 24 grader, från moln  till strålande sol och ändå körde vi bara 38 mil.

I måndags stod vi på en parkering inne i centrala Rosenheim och väcktes tidigt på tisdagsmorgonen av all aktivitet på parkeringen. Vi passade på att ta en snabb frukost, sticka till mataffären och sen äntligen ta oss till Fiorano Modenese i Italien, via Brennerpasset och Verona.

dolomiterna

Än har vi inte börjat klättra

Väldigt fint vid bergsfoten i Tyskland också.

Motorväg hela vägen

Vi valde att köra motorvägen, den som är belagd med avgift i Österrike och Italien, i Tyskland kostar det ju inget (än) att åka på motorväg. Det var en del vägarbeten där två filer blev en och det var väldigt många lastbilar på vägen, fast inga långa kötider någonstans. Det var få tunnlar och de som fanns var korta, inte vad vi förväntat oss.

Vår GO-box var rätt monterat i vindrutan så vi hörde ett pip när vi passerade avläsningskamerorna. Låter det mer än ett pip eller inget alls (hur en nu ska kunna ha koll på det) vid passering så behöver en fixa det på en station. Eftersom FrankieBoy är 3-axlad så betalar vi mer än de husbilar som är 2-axlade. Vår nota blev DKK 487,- (ca €65 med dagens kurs)

När vi kom till Brennerpasset så passerade vi även gränsen till Italien och vår GO-box hade gjort sitt för den här gången. I Italien åkte vi in i vägtullen och fick en biljett ur automaten, den löste vi sedan in när vi lämnade motorvägen vid Modena. Totalt betalde vi €31,10 för vägtullen i Italien.

Så totalt för en 3-axlad och tung husbil kostade det oss alltså ca SEK 1000,- att ta genvägen över den vackra bergskedjan, så värt det!

Lastbil i dolomiterna

Den här lastbilen låg vi bakom ganska länge

Vägarbete även i Brennerpasset

Österrike upp till Brennerpasset

Vägen genom den korta sträckan av Österrike som vi körde var kantad av vackra hus och kossor med klockor, när jag öppnade fönstret för att fota hörde jag klonkandet tydligt. Det går uppför, men inte så kraftliga lutningar och inte alls slingrigt som en kan tro när en ska upp på hög höjd. Rakt och bra. FrankieBoy fick så klart kämpa en del, men det var inga svårigheter alls. Det tydligaste tecknet på att vi körde uppåt konstant var att det slog lock för öronen.

Det var väldigt mörkt på den österrikiska sidan, då allt låg i skugga på förmiddagen.

dolomiterna

Älskar hur molnen sveper in berget som bomull

flod i dolomiterna

En flod med grönt bergsvatten

snö i dolomiterna

Snö är helt okej, på avstånd!

dolomiterna

Mäktiga berg tycker vi, tror detta är vid Innsbruck

Berg och dalar

Formerna!

Italien ner från Brennerpasset

När vi kom upp till Brennerpasset så kom solens starka och varma strålar! När det vände nerför var det väldigt tydligt, det kändes brantare åt det hållet, men det kanske är naturligt om en sitter i en 5-ton tung bil.

När vi passerat Bolzano låg temperaturen på 18 grader och våra frusna kroppar piggnade till. Vi hade nu rullat ner för berget till ca 200 höjdmeter och på den nivån körde vi i många mil genom dalgången där motorvägen går med de höga bergen på båda sidorna. Äppelodlingarna och vinodlingarna avlöste varandra utmed vägen. När jag öppnade fönstret för att fota kändes doften från mogna äpplen starkt, trots alla dieselångor. Äpplen från det här distriktet har gödslats med dieselångor kan jag lova!

Hur mycket vi än njöt av att äntligen få se och känna solen igen så var det svårt att fota i motljuset, men hoppas ändå jag kan förmedla lite av de ljuvliga vyerna. För det är verkligen vackert som tusan där i bergen!

Nu går det nerför och en klar himmel ligger framför oss.

bergsbyar

Vackra bergsbyar även i Italien

Vägarna är ofta broar som inte känns som broar.

Dalgången med omgivande berg

dolomiterna

Så mycket olika färger, former och klimat

kloster dolomiterna

Ett kloster dök upp utmed vägen

slott dolomiterna

Och ett till.. eller är det ett slott?

dolomiterna

Bergens karaktär ändras på lägre höjd

dimma i dolomiterna

Lite moln kom när Gardasjön låg på andra sidan berget

Framme på ställplatsen i Maranello

Allt var lummigare och grönare på Italiensidan, så klart med tanke på temperaturskillnaderna. Men det var verkligen en sån tydlig skillnad på allt. Vi gjorde ju en liknande resa över Pyreneerna förra året, men då tog resan längre tid då vi övernattade på vägen. Kanske det inte var lika stor skillnad, eller så uppfattade vi inte det bara. Gillar du bergsvyer kanske du vill kika in på det inlägget också, då körde vi inte motorvägar så bergen var närmare oss (och kameralinsen).

Totalt tog resan över Dolomiterna, från Rosenheim till Verona, ca 5 timmar, och då stannade vi två gånger på vågen. Sen rullade vi ytterligare ett antal mil ner till Fiorano Modenese lite söder om Modena. Alla bilder är fotade genom fönstret utom någon enstaka som jag lyckades fånga genom att snabbt öppna ett sidofönster.

/Anna & Roger

Vill du se mer av vår vardag?

Anna & Roger Forsberg

Anna och Roger Forsberg

Vi bor på heltid i vår plåtis Vega. Arbetar deltid med digitala tjänster i egna företaget VimleWebb AB. Lever så mycket bättre med hela Europa som vårt vardagsrum.

Båda två är förändringsberoende och nyfikna. Lever minimalistiskt och är tillsammans 24/7. Använd gärna meny och sökfunktion för att läsa mer om oss, våra erfarenheter, boplatser och färdvägar.