Undantags­tillstånd råder nu här i Portugal

undantagstillstånd portugal

I går kväll bestämdes undantags­tillstånd här i Portugal vilket trädde ikraft vid midnatt i natt och kommer att pågå i 15 dagar. Minst. Det är en lång lista på åtgärder som ingår i det beslutet.

Det är första gången i vårt liv vi upplever något sånt här. Vi är fortfarande inte oroliga, inte för själva viruset. Men vad det gör med människor och företag känns ogreppbart. Självklart tänker vi på barn, föräldrar och vänner. Men också på andra företagare och entreprenörer som inte har en susning om hur detta påverkar deras liv framöver. Uppsägningar och börsen som fallit som ett korthus är effekter som drabbar många av oss.

Vad innebär undantagstillståndet för oss?

Om vi hade velat köra hem så ska det tydligen vara görbart. Men vi vill inte det. Vi tror att vi minimerar spridningsrisken om vi stannar här. Vi har redan hållit ett socialt avstånd i närmare tre veckor, inte för att vi varit sjuka utan för att det känns som det enda rätta att göra. Och vi kommer alltså fortsätta med det åtminstone tills Portugals undantagstillstånd dras tillbaka. Vi är friska och mår bra. Vi stannar hellre i detta klimatet och kan vara utomhus mycket än att sitta instängda i FrankieBoy i Sverige. Så om vi inte blir utkastade från ställplatsen eller Portugal så stannar vi.

Vi kan inte lämna vårt hem för annat än att handla mat, på grund av undantagstillståndet. I vårt fall är hemmet nu en stor yta inhägnad av en mur. Vi har alltså inte bara FrankieBoy att vistas i, utan hela denna ställplatsen som ingen utomstående kommer in i. Vi delar ställplatsen med sju andra husbilar.

Kö till Continente häromdagen. En del har munskydd och handskar, en del håller avståndet, andra inte.

Affärerna har speciella tider då vi kan gå och handla mat, där finns det också tydliga regler för hur en ska förhålla sig till varandra. Det finns gott om mat i hyllorna och kön utanför är inte alltför lång.

Här är Portugals regerings förklaring av undantagstillståndet, på portugisiska. Öppna i Chrome och översätt sidan där.

Vad gör vi hela dagarna?

Vi umgås med våra vänner som bor på denna ställplatsen också. Vi jobbar, kollar film och läser böcker. Men vi har lite planer på annat som vi kan sysselsätta oss med under tiden vi är instängda här i vår lilla bunker. Det kommer vi så klart berätta mer om framöver!

Har du något tips på vad vi kan hitta på utomhus så får du gärna berätta för oss! Vi är fyra vuxna och en liten vovve som behöver stimulans.

Vi är väldigt tacksamma för att vi är friska och att vi kan fortsätta vårt liv i frihet. En annorlunda frihet, men likaväl fria att ta nya beslut varje dag.

Ta hand om varandra!

Edit: 21 mars läste vi att sveriges utrikesminister ger rådet att stanna kvar där en befinner sig.

Bilden är från klipporna närmast ställplatsen. Vi ser inte havet, men vi hör vågorna slå emot dessa klippor om vinden ligger på rätt.

/Anna & Roger

Vill du se mer av vår vardag?

Anna & Roger Forsberg

Anna och Roger Forsberg

Vi bor på heltid i vår husbil FrankieBoy. Arbetar deltid med digitala tjänster i egna företaget VimleWebb AB. Lever så mycket bättre med hela Europa som vårt vardagsrum.

Båda två är förändringsberoende och nyfikna. Lever minimalistiskt och är tillsammans 24/7. Använd gärna meny och sökfunktion för att läsa mer om oss, våra erfarenheter, boplatser och färdvägar.