Topografisk karta online

topografisk karta online

En topografisk karta online, alltså en karta som visar höjder och lutningar tydligt, är väldigt användbart i vägval och planeringar. 

Efter vår överfart över Iberiska halvön inser vi att vi hade en väldig tur med vädret, det var nämligen högre upp än vad vi hade förstått. Vi hade inte koll på att det var riktigt så höga berg där vi körde, eftersom vi körde söder om Pyreneerna.

När jag pratade med Anette efteråt så föll poletten ner, hon skickade mig en länk på hur snöovädret hade ställt till det på A1:an mellan Paris och Burgos. Vi körde inte den vägen men vi körde genom Burgos från väst till öst.

Google satellitkarta duger inte

Då insåg jag att Google Maps inte räcker hädanefter. Googles satellitvy är inte alls så tydlig och det förstår jag nu när jag jämför kartorna. Inte konstigt vi inte fattat de höga höjderna. Så här ser Google Maps satellitläge ut och överst i inlägget är en bild från den topografiska kartan.

Tycker du Googles karta är tydlig med var det är höga berg till exempel?

Det tycker inte jag. De högsta områdena är gröna, men det är också de lägsta, visserligen i en annan nyans. Nej, den kartan duger inte. Den funkar finfint inne i städer etc. men som vägledning på vilka vägar vi ska köra faller den bort från och med nu.

Topografisk karta

Jag googlade och fick lära mig att det heter topografisk karta, när höjder och lutningar är synliga, och att det finns en online. Den ska vi använda när vi planerar vår färd till Sverige och nästa tur ut i Europa, för risken för snö eller onödigt branta vägar vill vi fortsätta undvika. Genom att klicka i kartan kan en även se exakt höjd på den platsen.

Hoppas du också har användning för en topografisk kartan i din planering och att du slipper fasta i oväntade situationer. Så tacksam att vi klarade oss från ovädret och att det ändå gav oss en läxa. Att faktiskt leta och hitta den här kartan för framtida planeringar. Nytt ord för mig också!

En kan ju använda papperskartor för samma ändamål har jag förstått, men vi gillar inte pappersformatet alls.

Topografisk karta online

/Anna

Vill du se mer av vår vardag?

Vill du se mer av vår vardag?

Vill du se mer av vår vardag?

Då kan vi tipsa om Annas Instastories!

Där läggs filmer på vyer, aktiviteter och andra vardagsgrejer ut. Men även bilder och bildtexter som vi hoppas ger en tydlig inblick i vår livsstil.