Ställplatsen i Fotö Hamn är fantastisk

ställplats fotö hamn

Ställplatsen på Fotö är en av våra favoritplatser att bo på. Inte förvånande att Fotö Hamn blev approved by Boihusbil även 2020.

Fotö Hamns ställplats är uppdelad i två områden. En liten yta med utsikt över havet åt väster, där finns plats för 8-9 husbilar men endast 4-5 står direkt vid vattnet. Det är en ljuvlig utsikt men också ganska utsatt för de starka västliga vindarna.

Sen finns den större delen med plats för kanske det dubbla antal husbilar. Utsikten där är de små röda fiskebodarna och hamnen. Den platsen är väldigt skyddad av höga klippor åt söder, väster och norr.

Fotö Hamn med servicehus och det stora området. Bild från sommaren 2019

Fotö Hamn approved 2020 (& 2019)

Ställplatsen på Fotö får 9 av 10 poäng i vår bedömning och blev alltså Approved by Boihusbil igen!

Vyn

Oavsett vilken av de två områdena en väljer att stå på är utsikten fin. Antingen mot havet eller mot hamnen. På det lilla området kan en uppleva solnedgången inifrån bilen. Se bild längre ner.
1 poäng

Plan mark

Underlaget är hårt packat grus, det tycker vi är bra. Ytan är plan även om det finns några platser där det tydligt kan behövas nivåklossar.
1 poäng

Rymlig layout

Platserna är inte uppmärkta, men det står tydligt förklarat, på flera språk, att en ska lämna 4 meter mellan bilarna. En gång tyckte vi en bil stod för nära och hänvisade till skylten och då flyttade de sig.
1 poäng

Gott om plats på vardagarna i april och närheten till havet är tydlig.

Närhet till hav eller sjö

Närmare havet är svårt att komma.
1 poäng

Skötsel

Hela hamnen är väldigt välskött. Duscharna och diskrummen känns alltid nystädade, oavsett när en går dit.
1 poäng

Servicehus

I servicehuset finns 2 toaletter, 2 duschar, 1 handikapp kombo toa & dusch, 1 diskrum och tvättmaskin/torktumlare

Dusch Fotö

Underbar bonus att det finns handdusch!

Cykelavstånd till mataffär

Hemköp mataffär på Hönö finns 3-4 km från ställplatsen. En större affär, ICA Supermarket, finns knappt 5 km bort.
1 poäng

Lugn och ro

Det enda som möjligen skulle kunna störa är fiskmåsar. Men är en vid havet hör det till och är inget som stör oss. Ibland kör det mopeder på området sent på kvällarna, men det har hänt kanske två gånger på alla de nätter vi stått här.
1 poäng

fotö ställplats

Trygg plats

Trygghet

Det finns ingen inhägnad eller grind men vi känner oss väldigt trygga på Fotö. Det finns många hus som har full insyn i vad som sker på ställplatsen.
1 poäng

Bemötande & information

En stor skylt med vad som gäller sitter på servicehuset i hamnen. Betalautomaten, som sitter på andra sidan hamnen, är enkel att förstå. Hamnkaptenen är väldigt trevlig och tillmötesgående.
1 poäng

Wi-Fi

Wi-fi täckningen räcker bara till det stora området, så när vi den här omgången stod på det lilla området så räckte inte signalen.
0 poäng

solnedgång fotö

På lilla delen av ställplatsen erbjuds en ljuvlig solnedgång inifrån bilen!

Sammanfattning

Detta är som sagt en av våra favoriter. Mycket lugnt men ändå folk som rör sig på klipporna för att fiska, bada eller bara njuta av havet. Det är inte öde, men stilla.

Det är ofta fullt på sommaren, så en får vara på plats i god tid för att få en plats. Det kostar 200,- och allt utom tvättmaskin och torktumlare ingår i det. Elen svajade i påsk när det många bilar och kallt, så är det många bilar som kör värmen på elen samt andra elslukande apparater så klarar inte säkringarna det. Därför är det viktigt att alla hushållar med elen vid de tillfällena. Komplettera värmen med gasol till exempel och stänga av värmen när en kör nån köksmaskin. Vi vill ju alla njuta av denna ö och då får vi hjälpas åt!

Den lilla delen är öppen året om, medan den stora endast är öppen på sommaren när båtarna är i sjön.

Vi återvänder ofta och vi står gärna här länge eftersom allt en kan tänkas behöva finns här eller inom rimligt avstånd.

Fler inlägg från Fotö

Inte nudda gräs på Fotö
Bebyggelsen på Fotö
Fotös hamnar i bilder

/Anna & Roger

 

Vill du se mer av vår vardag?

Anna & Roger Forsberg

Anna och Roger Forsberg

Vi bor på heltid i vår husbil FrankieBoy. Arbetar deltid med digitala tjänster i egna företaget VimleWebb AB. Lever så mycket bättre med hela Europa som vårt vardagsrum.

Båda två är förändringsberoende och nyfikna. Lever minimalistiskt och är tillsammans 24/7. Använd gärna meny och sökfunktion för att läsa mer om oss, våra erfarenheter, boplatser och färdvägar.