Resa i Europa med en stor husbil

Europa med stor husbil

Att resa i Europa med en stor husbil går fint! I alla fall med vår 8.4 meter långa och 5 ton tunga Frankieboy.

När vi började kika på hur vi skulle åka genom Europa så kände jag en viss osäkerhet på om vi skulle komma fram med vår stora och tunga husbil. Den är ju mindre än en buss och lastbil. Men den är större än de flesta husbilar jag läser om i bloggar och definitivt större än en van. Självklart finns det husbilar som är större än vår, ex. Concordes husbilar och amerikanska vrålåk – men vi upplever att vi är störst på många platser vi besöker, och vi får många blickar som bekräftar vår ovanliga storlek.

Vi kommer fram!

Via menyn kan du hitta en karta som visar hur vi kört (ja, jag har lagt tillbaka den ifall du undrar om jag inte tog bort den nyligen) och vi hoppas att vi kan inspirera andra som funderar på att resa i Europa med en stor husbil. Jag var inställd på att vi nog måste byta till en van om vi ska uppleva något pittoreskt och vackert. Men så är det alltså inte! Självklart kommer vans fram på fler ställen, och kan chansa när de kör in på vägar. Det kan ju inte vi – men vi får uppleva massor ändå. Känner inte alls ett behov av byta till en van eller plåtis så här långt i alla fall.

GPS-inställningar

Vår GPS som är inbyggd i vår stereo Alpine, som följde med bilen vid leverans, är inställd på att köra snabbaste vägen men undvika betalvägar. Den är också inställd med husbilens mått och vikt. Dessa faktorer gör att vi får en lagom mängd med pittoreska byar och att vi hamnar på vägar som vi faktiskt kommer fram på.

En enda gång har vi ifrågasatt hur den tänkte när den drog oss in genom en stad istället för att vägleda oss på ringleden. Då hade vi inställningen ”ekonomisk” istället för ”snabb”. Det ändrades genast efter det, det var nämligen lite trångt, men det gick.

Att resa i Europa med en stor husbil kräver en GPS där en kan ställa in vikt, höjd, bredd och längd. I alla fall om en vill vara på den säkra sidan 😀

Campingar och ställplatser

Det är inte alltid vi får plats. Ibland sticker vår bakdel ut eller så får vi helt enkelt åka vidare. Flera gånger har höjden varit begränsad, fast vi har haft tur och kommit in trots att FrankieBoy är över tre meter hög.

/Anna

Vill du se mer av vår vardag?

Anna & Roger Forsberg

Anna och Roger Forsberg

Vi bor på heltid i vår plåtis Vega. Arbetar deltid med digitala tjänster i egna företaget VimleWebb AB. Lever så mycket bättre med hela Europa som vårt vardagsrum.

Båda två är förändringsberoende och nyfikna. Lever minimalistiskt och är tillsammans 24/7. Använd gärna meny och sökfunktion för att läsa mer om oss, våra erfarenheter, boplatser och färdvägar.