Reflektioner om Tyskland

reflektioner om tyskland

Idag vaknar vi i Sestri Levante vid Medelhavet. Men igår reflekterade vi om Tyskland, som vi spenderat nästan 7 veckor i. 

Vi har redan skrivet ett inlägg om forna Östtyskland och den romantiska vägen samt Berlin, termalbad och lite andra platser men det fanns lite mer som ville komma ut efter att ha varit i södra Tyskland ett bra tag också.

Språket

Att det ska vara så svårt att prata engelska. Vi tycker det är märkligt att en så stor handelsstat har en massa innevånare som inte kan engelska. Särskilt de som arbetar i serviceyrken borde ju kunna bemöta sina turister på annat språk än tyska. För Anna går det ganska bra ändå med skoltyskan som komplement till kroppsspråket, men för Roger är det ju stört omöjligt att göra sig förstådd eller förstå. Sånt avskräcker oss, vi tycker det är nonchalant och ett tecken på ointresse att inte ens försöka. Det är alltså lika illa i södra Tyskland som i forna Östtyskland, vi trodde det skulle vara skillnad.

Bemötandet

Jag mötte en väldigt sur person på en Shellstation som skötte om en av ställplatserna vi besökte. Hon skällde ut mig för att jag inte kunde tyska när vi var i Tyskland. En annan person på en annan ställplats var också väldigt vresig utan att jag ens öppnat munnen. Är det så att vi svenskar inte är uppskattade i Tyskland? Vi hörde talas om tyskar som var i Sverige i somras och som blev så illa bemötta av oss svenskar. Är det dags att gräva ner någon stridsyxa månne? Visst har vi träffat trevliga tyskar också, särskilt de som vill ställa frågor till oss om vårt vindruteskydd 🙂

Handla

Så glada att vi hittade Oatley-produkter samt Sambal Ölek på Rewe. Nu har vi iKaffe (havremjölk från Oatley) så Anna klarar sig i flera månader.

Vi fyllde upp både diesel- och gasoltank innan vi lämnade Tyskland. Det är billigare där än i de länder vi skulle till. Österrike kan ha billigare diesel men eftersom vi bara skulle köra motorvägen så visste vi att priset skulle vara högre än i Tyskland..

Detta gick inte att hitta i Tyskland:

  • Malen kardemumma (hel finns)
  • Gott och billigt rödvin
  • Jordnötssmör och knappt jordnötter heller

Miljö & vägar

Det saknas sopsortering nästan överallt. En får vara glad om det finns soptunna på ställplatserna.

Vår GPS har skött sig exemplariskt i Tyskland. Vi har inte behövt hålla dubbelkoll med Google maps utan Astrid har tagit oss fram utan några problem. Vägarna är för det mesta riktigt bra, men det är också otroligt mycket vägarbeten överallt.

Ställplatser

Och så lite generella tankar om ställplatser i Tyskland.

  • mycket vettigt betalsystem då en betalar för det som nyttjas, men det kräver en hel del €1,- pengar
  • backa in – det gör alla andra, är det en oskriven lag här kanske?
  • det är inte stora utrymmen mellan bilarna, ibland har vi lyckats få en liten uteplats
  • trots lågsäsong är det mycket tyskar ute på ställplatserna
  • bara 6 approved av alla de vi stått på. Vi har också parkerat på två ställplatser på dagen, som vi sedan lämnade för vi inte ville sova där.

Återvänder vi?

Nordsjökusten återvänder vi väldigt gärna till, men efter att ha tillbringat nästan två månader i Tyskland känner vi att det får bli en transportsträcka med touchdown på enstaka intressanta platser ett tag framöver. Finns så mycket andra platser att utforska och flera länder vi gärna spenderar lång tid i. Tyskland har inte bitit sig fast riktigt.

Bilden är från Rothenburg ob der Tauber

/Anna & Roger

Vill du se mer av vår vardag?

Anna & Roger Forsberg

Anna och Roger Forsberg

Vi bor på heltid i vår husbil FrankieBoy. Arbetar deltid med digitala tjänster i egna företaget VimleWebb AB. Lever så mycket bättre med hela Europa som vårt vardagsrum.

Båda två är förändringsberoende och nyfikna. Lever minimalistiskt och är tillsammans 24/7. Använd gärna meny och sökfunktion för att läsa mer om oss, våra erfarenheter, boplatser och färdvägar.