Provsmakning av Pasteis de Nata

Pasteis-de-nata

Pasteis de Nata är en portugisisk kaka som nu provats!

Vanligtvis är det Budapest som gäller när vi ska lyxa till med bakelse. Eller Semla för Roger. Men det finns inte här i Sydeuropa så Roger slog på stort och köpte en Pasteis de Nata i Silves till eftermiddagskaffet en dag.

Det är en kaka i mazarinformat, gjord på smördeg med vaniljkräm. Tydligen är det överskott av äggulor på kloster på 1700-talet som är ursprunget till denna kaka. Originalreceptet används fortfarande på ett bageri i Lissabon.

Eftersom jag inte äter gluten har jag inte smakat mer än på vaniljkrämen.

Hur smakar Pasteis de Nata?

Det luktar wienerbröd, vilket inte är så konstigt då det ju också bygger på smördeg. Vaniljkrämen är riktigt god, det går inte att jämföra med den svenska vaniljkrämen för den här är gräddad.

Så en härlig munsbit men i för litet format! Eftersom den är så god så hade den kunnat vara dubbelt så stor säger Roger. Ni ser på bilden hur liten den är, i förhållande till kaffemuggen. Smaken är wienerbröd med en ljuvlig vaniljkräm, där vaniljsmaken inte är så starkt framträdande.

Priset €0,62 (alltså ca 6,50 svenska pengar), den Roger provade köptes på bageriet inne i mataffären intill ställplatsen i Silves.

Det lär bli fler tillfällen för Roger att njuta av den här goda kakan, vi har ju bara börjat äventyret i Portugal.  Kanske han även vill prova originalet i Lissabon.

/Anna & Roger

Vill du se mer av vår vardag?

Anna & Roger Forsberg

Anna och Roger Forsberg

Vi bor på heltid i vår husbil FrankieBoy. Arbetar deltid med digitala tjänster i egna företaget VimleWebb AB. Lever så mycket bättre med hela Europa som vårt vardagsrum.

Båda två är förändringsberoende och nyfikna. Lever minimalistiskt och är tillsammans 24/7. Använd gärna meny och sökfunktion för att läsa mer om oss, våra erfarenheter, boplatser och färdvägar.