Prora på Rügen smakar surt

Bron Rugen

Okej, vi sticker ut hakan lite, men faktum är att vi inte tycker att Prora är något särskilt. Snarare osmakligt. Faktiskt. Vi ser så otroligt mycket fina platser och upplever de mesta ljuvliga vyer hela tiden. Det gör oss kräsna. Vi vet det. Men vi tycker ändå vi har förmågan att njuta av det lilla. Av en vacker skogsstig eller en endaste vacker byggnad i en stad/by.

Den norra delen av Rügen har vi utforskat ordentligt, då vi cyklade 4 mil en dag för att se Lohme och Stubbenkammer/Köningstuhl och allt däremellan. Och där är mycket fin natur, böljande fält och cykelvägar. Vi stod i Glowe hamn och trivdes gott. Det är en fin del av Rügen även om det var ruskigt mycket folk vid Stubbenkammer trots att vi var där en måndag i september.

rugen

Vackra allévägar

Glowe

Solnedgång vid ställplatsen i Glowe

Glowe

Dykare på stranden intill Glowe hamn, hade varit perfekt för SUP

Lohme

Så vacker by Lohme

cykla på norra tyskland

Mycket vacker natur

rugen

Stubbenkammer

apfelstrudel

Roger njöt av Apfelstrudel på ett fik

rugen

Solen tryckte sig igenom molnen

cykla på rugen

Mestadels fantastiska cykelvägar

rugen

Stubbenkammer

Karen cyklar

Karen i full fart genom vacker skog

Prora – check ✔️

Efter två dygn körde vi till Prora, ställde oss på en parkering och promenerade runt bland de långa husen som byggdes av nazister. Visst är det en fin strand i ett skyddat läge i viken. Men stränder finns överallt och vi tycker inte denna var vackrare, renare eller vitare än andra vi sett. Det är mycket arbete med att färdigställa de övergivna byggena. Området är för starkt förknippat med Tysklands vidriga historia från andra världskriget att vi inte kunde känna någon glädje alls när vi vandrade där. Bara avsmak.

Prora

De byggnader som inte renoveras ser ut så här

Prora

Mer förfallna byggnader

Prora

En av de långa byggnaderna som inte är renoverad.

Prora

Samma byggnad från andra hållet

Prora

En renoverad byggnad. Lyxlägenheter.

Stranden

Stranden nedanför lyxlägenheterna.

Vi hoppade över Binz och Sellin medvetet, turistpackade städer kände vi inte alls för. Särskilt inte efter känslorna som kom i Prora. Tror inte vi kommer återvända till ön Rügen, vi hittar andra pärlor istället. Och tur är det väl att vi alla gillar olika, för det är tillräckligt med folk på Rügen, även om vi var där i lågsäsong.

/Anna & Roger

Vill du se mer av vår vardag?

Anna & Roger Forsberg

Anna och Roger Forsberg

Vi bor på heltid i vår husbil FrankieBoy. Arbetar deltid med digitala tjänster i egna företaget VimleWebb AB. Lever så mycket bättre med hela Europa som vårt vardagsrum.

Båda två är förändringsberoende och nyfikna. Lever minimalistiskt och är tillsammans 24/7. Använd gärna meny och sökfunktion för att läsa mer om oss, våra erfarenheter, boplatser och färdvägar.