Om vi måste stanna i Sverige i vinter

vinter i sverige

Det är en tanke som vi inte riktigt kan släppa. En oro som gnager. Något som känns mer och mer troligt. Att vi kanske måste stanna i Sverige i vinter.

I detta sammanhang är ordet måste relevant. Vi använder inte det ordet längre, vi har arbetat bort våra egna måsten och känner så stor frihet i vårt liv att vi inte riktigt kan se några måsten. Men om vi måste stanna i Sverige är det helt utanför vår kontroll, det är inget vi kan göra ett aktivt val kring, det blir ett måste.

Plan A

Ju fler nyheter vi lyssnar till, radion är på nästan hela dagarna, verkar det onekligen vara så att det först under vintern kommer återgå till det ”normala”, vad det nu blir. Men troligen är vår återkommande plan, plan A, att åka till varmare klimat när hösten kommer hotad.

Frågor utan svar

När öppnas gränserna för bilar inom Europa igen? Kommer vi från Sverige, som har en annan åtgärdsplan än övriga länder, vara bannlysta i Europa? Kommer det krävas visum? Kommer det krävas läkarintyg? Måste en ha haft covid-19 för att få lov att passera en gräns? Kommer det finnas öppna ställplatser och campingar?

Fullt medvetna om att många lider av stor sorg, rädsla för att bli allvarligt sjuka eller oro över nära och kära i dessa tider. Det finns hos oss också! Men i detta inlägget fokuserar vi på att vi troligen tvingas att stanna inom Sveriges gränser i vinter.

Ett väldans tjat om kylan

Om du inte kan förstå vår flykt från kylan finns det nog inget mer vi kan säga för att förtydliga. Men ger det ett till försök. Vi är båda födda i fel klimat. Vi är inne när det är kallt. Vi vill vara utomhus! Kylan påverkar varje fiber i våra kroppar, det påverkar Annas astma och varje stund av glädje naggas lite i kanten. Det är dåligt för oss på alla plan. Nu när vi dessutom har erfarenhet av hur otroligt mycket bättre vi mår i varmare klimat så blir det ännu mer påtagligt hur elakt kylan påverkar oss.

fotö

Vackert på Fotö även om det är kalla temperaturer och vindar.

Plan B

Vi kommer aktivera plan B i fall plan A faller. Vi behöver ju en plan för vad vi ska göra om vi måste stanna i Sverige i vinter, vi behöver definitivt inställa oss mentalt på det och vi kommer göra det absolut bästa av situationen. Vi vill bo kvar i FrankieBoy, en lägenhet är inte ett alternativ som vi ser på det.

Var ska vi stå?

Vi vill inte sätta på vinterdäck då vi ändå inte vill rulla runt i vinterväglag. Därför behöver vi hitta en plats som vi kan stå still på hela vintern, om det skulle krävas, och som är så bra den kan bli under omständligheterna.

Sånt som vi hittills funderat på som behov är: nära havet, nära affär, tillsammans med grannar, all service (16A el, dusch, toalett, tvättmaskin, torktumlare, vatten, avlopp), hyfsat nära tågstation (så vi kan göra lite utflykter), stugor i närheten (så familj och vänner kan komma och hälsa på oss), lokaltrafik inom gångavstånd (oavsett väder). Vi har faktiskt hittat en camping som kanske skulle kunna vara den rätta, men vi kan inte åka dit och kika än då det ligger utanför VG-regionen (vilket är det sjukvårdsdistrikt vi tillhör).

Hur håller vi värmen?

Vi har idag behov av gasol eller el för att värmepannan ska drivas. Och vi har ju värme på när vi behöver, men vi har aldrig haft behov av att ha värmepannan igång så mycket som en vinter i Sverige skulle kräva. Vi har alltså inte någon erfarenhet av hur förbrukningen ser ut, vad som är bäst, bekvämast, billigast och/eller bäst för miljön.

Om vi ska använda gasol behöver vi använda våra P11:or igen, för LPG kommer vi kanske inte kunna åka och fylla på vid behov pga sommardäcken. Om vi ska använda gasol för uppvärmning behöver vi stå på en camping som har servicen att byta gasolflaskorna. Vi har ingen extra bil.

El är ju mycket bekvämare att använda, den värmen är dock inte lika effektiv som gasol. Kanske det blir en kombination av P11:or, LPG och el. Detta behöver vi läsa på mer om.

Mikael kollar efter Roger i havet, Portugal. En vinteraktivitet i vår smak.

Positivt tänkande

Om kravet blir att vi måste stanna i Sverige så kommer vi gilla läget. Och göra det bästa av det. Vi kommer som vanligt försöka fokusera på det positiva. Att bo vintertid i husbil i Sverige blir i så fall en ny erfarenhet för oss. Och självklart något vi kommer dela med oss av. Det är ju positivt med ny kunskap och variation.

Just nu kollar vi våra alternativ. Har du några tips som du tror vi kan ha glädje av ifall vi måste stanna i Sverige i vinter så skriv gärna en kommentar här till inlägget så fler kan ta del av det, då detta är något som drabbar många heltidsboende i så fall.

Vi kommer dessutom ha bilder på FrankieBoy i vinterskrud, översta bilden är från en del av min odling i vinterskrud på gården vi hade i Vimle.

/Anna & Roger

Vill du se mer av vår vardag?

Anna & Roger Forsberg

Anna och Roger Forsberg

Vi bor på heltid i vår husbil FrankieBoy. Arbetar deltid med digitala tjänster i egna företaget VimleWebb AB. Lever så mycket bättre med hela Europa som vårt vardagsrum.

Båda två är förändringsberoende och nyfikna. Lever minimalistiskt och är tillsammans 24/7. Använd gärna meny och sökfunktion för att läsa mer om oss, våra erfarenheter, boplatser och färdvägar.