När kylskåpet knackar i husbilen

kylskåpet knackar i husbilen

Vårt kylskåp knackar ibland. Men bara om vi står på extern ström. Och bara ibland. Varför?

Kyl och frys, Dometic, i FrankieBoy drivs antingen av gasol eller 230 el från stolpe. När vi kör så hålls kyl och frys kallt av 12V.

Ny lärdom om el och vårt kylskåp

Trots att vi här på Fotö står på 16A så började vårt kylskåp knacka så fort det kom andra husbilar hit och kopplade upp sig på strömmen. Eftersom det är kallt så används elen även till att värma alla husbilarna och det påverkar strömförsörjningen i  FrankieBoy.

Kylskåpet började alltså att protestera och vi ändrade så det istället gick på gasol för att slippa höra knackandet. Det händer emellanåt och vi brukar åtgärda det genom att bara byta till gasol och inte lägga mer kraft på det. Men.

Ett par dygn senare blev det kallt inne i bilen på kvällen. Vi hade ingen elvärme men det konstiga och ovanliga var att vi faktiskt hade ström i vår kabel till bilen (vi mätte). Eftersom det verkade som det bara var vi som hade problem, ingen annan kom nämligen ut för att kolla sin ström, så trodde vi felet var i FrankieBoy. Hade problem med vår inverter förra vintern så trodde det var samma fel, men det var det inte. Vi letade efter trasiga säkringar och tog hjälp av Frankia-gruppen på Facebook. Men det var sent på kvällen så till slut satte vi värmaren istället på gasol och somnade.

Dagen efter hörde vi hur folk utanför pratade om att elen inte funkade. Lättade förstod vi då att felet ändå inte var i vår husbil. Men det konstiga var att det var olika problem för alla. En del hade full el, andra ingen alls och vi hade ström i kabeln men inte i husbilen.

När hamnkaptenen kom visade det sig att säkring på en fas hade gått. De säkringarna sitter dessutom i andra änden av hamnen så inget vi kunde se på stolpen. När den säkringen var bytt var problemet löst! Lurigt värre när strömmen inte försvinner helt, utan bara delvis 🙂

Varför knackar kylskåpet?

Kylskåpet knackar när driften är inställd på automatläge, husbilen är kopplad på extern el och spänningen inte är tillräcklig för att driva kylskåpet. Kylskåpets förmåga att drivas på el från extern källa påverkas av:

  • andra husbilars belastning på stolpen
  • vår egen belastning
  • elstolpens förmåga

Så om kylskåpet börjar knacka kan det vara läge att se över elen för att inte överraskas av utebliven elvärme på natten till exempel.

Åtgärder vid knackande kylskåp

Knackandet uppkommer endast vid extern ström, därför kan en vara ganska säker på att problemet ligger i stolpen. Men vad kan en göra för att få igång kyl/frys igen?

  • ställ kylskåpet på gasoldrift istället
  • minska egen belastning, t.ex minska värmen från 2kw till 1kw eller stäng av värmen när du kör t.ex vattenkokare eller andra högbelastande apparater
  • prata med personal på boplatsen

Knackande kylskåp är inget att ignorera om en verkligen vill ha extern el, se det som en varning. Det ska vi börja med nu i alla fall.

/Anna & Roger

Vill du se mer av vår vardag?

Anna & Roger Forsberg

Anna och Roger Forsberg

Vi bor på heltid i vår husbil FrankieBoy. Arbetar deltid med digitala tjänster i egna företaget VimleWebb AB. Lever så mycket bättre med hela Europa som vårt vardagsrum.

Båda två är förändringsberoende och nyfikna. Lever minimalistiskt och är tillsammans 24/7. Använd gärna meny och sökfunktion för att läsa mer om oss, våra erfarenheter, boplatser och färdvägar.