Mataffärer i södra Portugal

mataffärer Portugal

Mataffärer kan vara ett gissel, särskilt när en inte hittar det en söker. Men det kan också vara fantastiskt roligt att botanisera där.

Eftersom vi hellre letar efter mat vi känner igen än provar nytt så blir det utmaningar att hitta det vi söker. Ja, så tråkiga är vi, men det är ju lite allergier och annat att ta hänsyn till så då blir det så. Självklart provar vi nya saker också, men oftast använder vi matvaror vi vet vi gillar. Generellt tycker vi att det är mer internationella varor i matbutikerna i Portugal, om vi jämför med Spanien och det är dyrare här. I alla fall i Algarve, kanske det blir billigare ju längre norrut vi kommer, än så länge har vi ju bara kommit till Setubal, lite söder om Lissabon.

Apolōnia

Jösses vilken fantastisk mataffär! Den har sedan starten 1983 specialiserat sig på att följa trender och lära sig av sina kunder. Eftersom det bor många engelsmän i Algarve är det föga förvånande att se så många brittiska produkter. Vi bemöts med trevliga hälsningsfraser och vi känner oss som hemma. Ja vi älskar ju England och här fjäskas det för engelsmännen helt klart. Apolōnia finns på tre ställen i Algarve, vi besökte den i Lagoa. Där glänste golvet och toaletterna var fina som på ett lyxhotell! Visst det är dyrare här, men en kan ju plocka godbitarna och köpa mer frekventa varor i en billigare butik tänker vi.

I den här butiken finns det bland annat Kalles kaviar, pepparkakor och rökt norsk lax (nej du behöver inte längre åka till Ikea för att få de svenska smakerna tillfredsställda). Min lycka var stor när jag fann Oatley´s iKaffe, massor av glutenfritt, quorn och en hel del andra veganska produkter. Ett internationellt sortiment som heter duga.

Roger gladde sig annat åt knäckebröd, shortbread och tacosprodukter med hot salsa.

Stora drakarna Jumbo & Continente

Stora mataffärer som ligger i köpcentrum. Jumbo är tråkigare än Continente tycker vi. Det finns det mesta, en hel del glutenfritt och de hade även leverpastej till Rogers stora glädje, men ändå ingen butik vi dras till. Vi provade butiken i Setubal. Köpte också billig LPG i Evora på en Jumbostation.

På Continente är det rent och snyggt, välordnat på hyllorna och utbudet är brett. Continente finns på många ställen, både mindre (i Setubal bland annat) och större butiker. Och beroende på storleken på butikenså påverkas också utbudet, precis som med Icas affärer i Sverige.

Variationer av Pingo Doce & InterMaché

Vi har varit inne i flera Pingo Doce & InterMaché butiker. Det är en väldigt stor variation på butikerna. I en stad kan PD vara ljuvlig och IM trist och smutsig. I nästa stad är det tvärtom. I Setubal är PD mycket trevligare än IM. I Lagos är det tvärtom, bilden ovan är från IM i Lagos.

Finns ingen säkerhet vad gäller utbudet. En stor PD har inte samma produkter som finns i en liten PD till exempel. Gissar det säkert styrs av lokala önskemål, lite som ICA. Halloumi till exempel fanns på InterMaché i Lagos, men inte i Setúbal.

Det finns diesel till förmånliga priser vid en del av InterMachés matbutiker.

Lidl & ALDE

Det finns mycket Lidl och Aldebutiker här i Portugal, ofta finns där även plats att stå med husbilen. Vi har bara besökt Lidl i Silves och den är jättestor men vi hittade inte mycket att handla där. Lidl är inte en butik vi väljer i första hand. ALDI har låga priser och kan ibland vara kul att gå in i.

Det finns så klart alltid små livsmedelsbutiker både här och där, men de har jag inte tagit med här, utan detta är de matkedjor vi testat.

Så. Vi har alltså inte EN butik som vi gillar speciellt här i Portugal. I Spanien förälskade vi oss i Mercadona. Här blir det liksom vad det blir, särskilt eftersom favoriten Apolōnia bara finns i Algarve, som vi ju lämnat.

Vilken är din favoritbutik i Portugal?

/Anna

Vill du se mer av vår vardag?

Anna & Roger Forsberg

Anna och Roger Forsberg

Vi bor på heltid i vår husbil FrankieBoy. Arbetar deltid med digitala tjänster i egna företaget VimleWebb AB. Lever så mycket bättre med hela Europa som vårt vardagsrum.

Båda två är förändringsberoende och nyfikna. Lever minimalistiskt och är tillsammans 24/7. Använd gärna meny och sökfunktion för att läsa mer om oss, våra erfarenheter, boplatser och färdvägar.