Lysekil, vi missade nog det fantastiska

Lysekil

Stod på Basterviksholmarna halva förra veckan och bjöd in ”ungarna” för häng i Lysekil, där vi aldrig varit förut.

Det bestämdes att vi skulle ses vid 12-tiden och börja med ett besök på Havets Hus innan lunch och strosande i stan. Vi cyklade de 15 km till Lysekil genom det kuperade kustlandskapet, tacksam för elcyklarna!

Havets Hus

Som havsälskare såg vi fram emot att se saltvattenakvarierna med djur från havet utmed Västkusten. Älskade att se havskattens fula fejs och hummern som försökte gömma sig. Men även plattfiskar, snäckor, koraller, musslor, sjöstjärnor, sjöborrar, kräftdjur och mycket mycket mer. Roligt att ha sett det.

Kan inte skriva om den upplevelsen utan att tyvärr säga att avstånd var inget folk höll. Vi fick parera hela tiden, folk tryckte sig förbi oss när vi stod och tittade in i ett akvarium. Trots att det finns en tydlig gång att gå för att se allt så sprang människor fram och tillbaka. Det fanns tack och lov några hörn som vi kunde ställa oss i för att få vårt eget space när det kändes alltför trångt. Det var inte många människor egentligen, men i de små lokalerna skulle inte så många släppas in eftersom det tydligen är väldigt svårt att hålla avstånd!

Havskatt med kompisar

Blåkäft heter denna minsann.

Lite utsikter och insikter

Räklunch i olika format intågs på Pråmen, det var jättegott och vi satt så vi såg ut i fjorden! Tog sedan en promenad runt i staden, passerade en fin anlagd park, gick upp till utkiksplatsen vid kyrkan och strosade sen lite utmed kajen. En glass slank ner innan vi till slut skildes åt fram på eftermiddagen.

Lysekils utsiktstorn

Utsiktstornet, hittas via en stig från kyrkan.

Lysekil utsikt

Åt ena hållet ses kyrkan, och åt andra hållet är utsikten i översta bilden.

Väldigt fina planteringar i parken, med kul lekplats, fontän och några monument som vi inte kollade på.

En av Curmans villor

Vid bryggan utanför Havets Hus gick båt för sälsafari samt att dykare hämtades / lämnades.

Och vi undrar. Vad är det som är så fantastiskt med Lysekil? Vad är det vi missat? Såg att Musselbaren ligger där, men eftersom vi inte äter musslor så var det inte något vi sökte oss till. Det måste väl ändå finnas något mer än Havets Hus. Eller? Nationalparken på udden hann vi inte med så kanske det hade gett staden den lilla kryddan och tvisten vi saknade? Alltså det är en stad vid havet, men mer?

Reagerade över att det är mycket dykaktivitet här, vi som är vana vid surfare tyckte det var lite exotiskt faktiskt.

Tänker att det är en väldigt tur att vi alla är olika, att vi uppskattar olika saker. Men vi känner oss i alla fall färdiga med Lysekil efter några timmar och det är okej det också.

Tack vare det absolut bästa sällskapet hade vi en fantastisk dag på en ny plats som gav oss nya insikter.

/Anna & Roger

Vill du se mer av vår vardag?

Anna & Roger Forsberg

Anna och Roger Forsberg

Vi bor på heltid i vår plåtis Vega. Arbetar deltid med digitala tjänster i egna företaget VimleWebb AB. Lever så mycket bättre med hela Europa som vårt vardagsrum.

Båda två är förändringsberoende och nyfikna. Lever minimalistiskt och är tillsammans 24/7. Använd gärna meny och sökfunktion för att läsa mer om oss, våra erfarenheter, boplatser och färdvägar.