Lokalproducerat från Valencia

apelsiner valencia

Det där att äta lokalproducerat, jag vet inte om det finns något som slår det faktiskt. I alla fall smakmässigt.

En kan krydda och knapersteka, ugnsrosta och blanchera. Jag har ingen aning om allt en kan göra i köket för jag är verkligen inte direkt kunnig. Men en sak vet jag. Lokalproducerat är så fantastiskt smakrikt så då behövs inga mästerkockar i vårt kök!

Apelsiner & clementiner från Valencia

Att på vägen till (och även från) Valencia få se alla fält med odlingar av clementiner, apelsiner och även citroner. Jag hade inte en susning om att det var en så stor produkt från detta området. Det går inte att beskriva – mil efter mil där de orange frukterna dinglade nästan inom räckhåll där vi körde fram på vägarna.

Fallfrukt färgade marken gul, fallfrukt ramlade ut på vägen. Många arbetare som plockade de ljuvligt söta frukterna och lastade på bilar. Stånd utmed vägarna där försäljning pågick (tyvärr aldrig stort utrymme nog för vår bil så vi kunde stanna..).

Bilderna är inte så himla bra, eftersom det är fotat i farten, men det ger kanske en liten inblick.

apelsiner valencia
 
apelsiner valencia
 
apelsiner valencia
 

Längtan av att få köpa dessa lokalodlade frukter var så stor när vi väl kom fram till ställplatsen i Betera, 12 km utanför Valencia. Vi lastade cyklarna på Valencias Metro och steg av innan tunnelbanan åkte ner i underjorden. Cyklade in till gamla stan och till centrala marknaden (som är en fantastisk byggnad dessutom!). Där. Äntligen. Vi köpte 2 apelsiner och 4 clementiner. Skulle ju bara ha lite fika, kunde köpa mer sen.

Vi cyklade och cyklade, de där orange frukterna låg i mitt synfält hela tiden när vi cyklade. Och när vi äntligen stannade vid stranden så åt jag som om jag inte sett mat på flera dagar. Slafsade och njöt. Jag har aldrig ätit en så god apelsin. Nånsin. Och ångrade så klart att jag inte köpt ett helt kilo var!

När vi sen lämnade Valencia efter ett par dygn fortsatte de där fantastiska odlingsfälten med de ljuvliga frukterna. Jag dreglade i många mil innan vi närmade oss Calpe, där tog alla odlingar tvärt slut och ersattes istället av berg och sedan mer ökenliknande miljö ju längre söderut vi kom.

Lokalproducerat är fantastiskt gott

Frukt och grönsaker som får mogna på sitt träd är så ofantligt mycket godare än de som fått mogna i ett lastutrymme. Det har i alla fall jag fått höra i många år. Men att det skulle vara en sån här stor skillnad, hade jag inte ens föreställt mig. Vet inte om apelsiner är unikt, men jag kan inte ens beskriva den smakupplevelsen jag fick uppleva där på stranden.

Vi lär äta mycket apelsiner den närmsta tiden!

/Anna

Vill du se mer av vår vardag?

Anna & Roger Forsberg

Anna och Roger Forsberg

Vi bor på heltid i vår husbil FrankieBoy. Arbetar deltid med digitala tjänster i egna företaget VimleWebb AB. Lever så mycket bättre med hela Europa som vårt vardagsrum.

Båda två är förändringsberoende och nyfikna. Lever minimalistiskt och är tillsammans 24/7. Använd gärna meny och sökfunktion för att läsa mer om oss, våra erfarenheter, boplatser och färdvägar.