Lärt mig mer om laddning av bodelsbatterier

laddning av bodelsbatterier

När jag var på Forsbergs idag, så lärde jag mig mer om laddning av bodelsbatterier! 

Det är bra för mig att skriva ner vad jag lärt mig, så jag har det kvar och det där med hur laddning av bodelsbatterier funkar är ju viktigt att ha koll på, och el/ström är svårt tycker jag. Kanske det även hjälper någon annan! Är övertygad om att det finns mycket mer att lära på det här området, men detta var i alla fall det jag fick in i skallen idag.

Jag var på Forsbergs för att bodelsdörren bråkar för andra gången. Inifrån funkar den hur bra som helst, men utifrån så är det bom stopp, går inte att öppna. När jag ändå var där i Hyssna hos proffsen så passade jag på att ställa en massa frågor som vi samlat på oss!

Bara varmvatten, ingen värme?

Det går att få bara varmvatten om man sänker termostattemperaturen, vilket vi gjort, men jag har trott det finns ett bättre sätt. Jag som gillar enkelhet hade gärna sett att man satte på värme av vatten till kranarna separat och värme till bodelsvärmen på eget reglage. Men eftersom allt är ETT system, ALDE vattenburen värme, så funkar det inte så som jag vill utan man får helt enkelt tala om för systemet att man önskar det ”kallt”. Typ sätta termostaten för bodelsvärmen på 8 grader, för då är det ingen risk att värmen går igång. Vattnet till kranarna värms i alla fall. Om man vill. Man kan också stänga av hela ALDE-systemet eller stänga av alla knappar, då blir det ingen uppvärmning av något. Ska man duscha kan man ju sätta igång allt igen, men hålla nere termostaten för bodelen. Bra om man då också har cirkulationspumpen avstängd eftersom vattnet inte behöver cirkulera och pumpen drar ju ström.

Laddning av bodelsbatterier

När jag skrev om ström tidigare fick jag en kommentar av Stefan om att det krävs lång körning ör att toppladda batterierna. Fick bekräftat av Forsbergs att Stefan har helt rätt, det behöver köras i 6,5 – 7 timmar för att fulladda urladdade batterier (eftersom kylskåpet tar en del av strömmen från bodelsbatteriet när man kör, kylskåpet går annars på gasol). Hoppla, 6-7 timmar är länge det! Så länge kör vi aldrig! Så, därför behöver vi stå med ström emellanåt, för att under ett dygn ladda upp alla batterier.

Men, det viktigaste är att undvika att ladda ur batterierna. Vi har ju solceller som stödladdar åt oss, men de orkar inte ladda upp fullt. Men om vår panel visar att det är 12,0 V kvar på bodelsbatterierna så är det läge att koppla ur allt som drar ström. För om man går lägre än det så sliter man enormt på batterierna och deras livslängd förkortas radikalt.

Batterierna mår bäst av att laddas ur till 12v och sedan laddas upp fullt. Men så funkar det ju inte, vi stödladdar ju hela tiden med solcellerna. Med litiumbatterier hade vi förkortat laddtiden till full laddning med hälften ungefär. Men än så länge är det inte aktuellt för oss att byta till det.

Angående bodelsdörren är staget i dörren tydligen av sämre kvalitet på den här nya bilen, så de satte in ett stag från en äldre bil. Så nu hoppas vi att problemet är åtgärdat en gång för alla!

/Anna

Vill du se mer av vår vardag?

Anna & Roger Forsberg

Anna och Roger Forsberg

Vi bor på heltid i vår husbil FrankieBoy. Arbetar deltid med digitala tjänster i egna företaget VimleWebb AB. Lever så mycket bättre med hela Europa som vårt vardagsrum.

Båda två är förändringsberoende och nyfikna. Lever minimalistiskt och är tillsammans 24/7. Använd gärna meny och sökfunktion för att läsa mer om oss, våra erfarenheter, boplatser och färdvägar.