Lärdomar efter våra första timmar på en SUP

Sup nybörjare

SUP, stand up paddel board. En typ av surfing bräda som en står på, och paddlar. Vi har testat och gillar det!

Men som med allt nytt en gör så känns det osäkert innan och det saknas kunskap om det mesta när en är nybörjare. Efter kanske totalt 4 timmar på varsin SUP vet vi nu mer och här är våra lärdomar, vilka kan vara användbara första gången om du också vill prova!

Vi har aldrig tidigare gjort någon liknande aktivitet så våra tips är alltså från två som inte hade den minsta susning innan. Det enda vi visste i princip var att det var uppblåsbara varianter vi ville testa.

  1. Använd våtdräkt även om det är varmt för den dämpar fallskadorna, ger dig solskydd och håller dig varm när du kanske som jag ligger mer i vattnet än står på brädan. Dessutom slipper du skavsår från brädan av ett evigt upp och nerkravlande. Vi är väldigt glada att vi hade på oss våtdräkter.
  2. Att börja på grunt vatten är inte smart, det gör mycket ont att falla och slå i botten. Låt vattnet gå till midjan i alla fall, då kommer du lätt upp på brädan och slår inte hårt i botten vid fall.
  3. Använd paddeln som balansstöd när du rest dig upp, i början tills du hittat balansen.
  4. Det går utmärkt att bara stå på knä, en måste inte upp på i stående!
  5. Ju bredare, längre och tjockare bräda desto stabilare.
  6. Om pumptrycket är 20-25 Psi är risken mindre att den blir bananformad när en står på den. Det blir en trevligare upplevelse, den första vi hyrde var inte hårt pumpad och vi kände stor skillnad.
  7. Sätt gärna fast glasögon och solglasögon ordentligt. Jag tappade båda mina glasögon och hittade till slut inte solglasögonen, men tack och lov de andra jag bär hela tiden.
  8. Hyr eller låna innan köp. Prova gärna flera brädor om du har möjlighet, de skiljer sig enormt mycket åt.
  9. Har du ont i knäna kan det vara en jobbig aktivitet, om du inte har så grym balans att du inte behöver börja med knästående vill säga.
  10. Påfrestar kroppen ordentligt, men känns inte i vattnet. Det kommer efteråt..

Annars är det bara att träna och träna. Jag som älskar att bada och älskar att vara vid och i havet känner att detta kan vara en riktigt bra rörelse och aktivitet.

Vi hade väldigt kul båda två, vi fick båda ganska ömma kroppar efter de där två dagarna och nu har vi beställt varsin SUP!

Bilden är från uthyrningsbutiken i Apelviken i Varberg. Brädan i bilden var en av de tre vi provade.

/Anna & Roger

Vill du se mer av vår vardag?

Anna & Roger Forsberg

Anna och Roger Forsberg

Vi bor på heltid i vår husbil FrankieBoy. Arbetar deltid med digitala tjänster i egna företaget VimleWebb AB. Lever så mycket bättre med hela Europa som vårt vardagsrum.

Båda två är förändringsberoende och nyfikna. Lever minimalistiskt och är tillsammans 24/7. Använd gärna meny och sökfunktion för att läsa mer om oss, våra erfarenheter, boplatser och färdvägar.