Kelheim bjöd på en trevlig överraskning

cykelväg kelheim

Kelheim värmde gott när kylan här i Tyskland nästan driver oss till vansinne. Det är ju det här kalla vi mår bäst av att undvika.

Vi tänkte vi kör till ett termalbad igen, där blir vi ju i alla fall varma och kan fokusera på att njuta av lugn, mys och bad när vi väntar på att få våra madrasser. Men när vi kom fram till Bad Abbach som vi spanat in så var det en ställplats för mindre bilar. Vi fick inte plats. Dessutom var det fullt.

Att det var helgdag (Tag Der Deuschenland Einheit) i går hade vi inte koll på.. men det förklarar ju varför det är så mycket tyska husbilar ute och far den här helgen och att bageriet inte hade öppet på en torsdag.

Finns lite av varje i Kelheim

De andra ställplatserna som låg i närheten kändes inte så roliga, så vi åkte tillbaka lite och hittade en ställplats som såg trivsam ut, intill en tennisklubb, i Kelheim. En för oss helt okänd plats.

Ställplatsen

Stora platser på grus med tömning, vatten och el, om en behöver. Tennisbanorna lockar folk, så trots kyla, regn och rusk så var det en del som spelade på banorna alldeles intill husbilarna. Kyrkklockorna ringde i ett, kanske beroende på helgdagen, men hela tiden… Fast generellt en bra plats att stå på i några dagar för att spana in de vackra omgivningarna.

Kelheim

FrankieBoy parkerad på ställplatsen

Naturen

Kelheim ligger precis intill Donau, på en halvö där floden delar sig. Här finns verkligen fantastisk natur med ljuvliga klippformationer, flodens svängningar och strömmar med Weltenburger Enge som höjdpunkt. Kelheim är en bra utgångspunkt för flera längre cykelturer som vi gärna hade testat, om det hade varit varmare. Men blev i alla fall en morgontur på dryga milen utmed Donau.

Panormabild från Weltenburger Enge

kelheim naturreservat

Bergformationerna är ljuvliga med mängder av grottor.

Donau

Donau är mäktig

Fascinerande klippor och om en letar lite så hittar en ansikten, mitt fram ett där ögonen är stängda.

Weltenburger Enge

Weltenburger Enge, den trängsta passagen i Donau i Bayern.

Cykelväg utmed Donau

Cykelvägen går fint utmed Donau

Roger, Donau och klipporna på andra sidan

Kelheim

Ringar fastsatta i berget för båtar att förr i tiden dra sig runt den trånga passagen.

Båttur på Donau

Vi tog en båttur istället för att cykla mer, vi frös för mycket på cyklarna. Båtturen gick från Kelheim, bara några hundra meter från ställplatsen och till klostret Weltenburg 6 km utmed Donau. Så då kommer det lite bilder från den turen med så klart!

kelheim båttur

Båttur på Donau

Älskar figurerna!

Kelheim

Mer vackra och ståtliga klippor, alla med sina egna sägner. Den fristående till höger handlar om en sjöjungfru.

Den trängsta delen igen, från andra hållet

Kelheim

Lite close-up på berget.

Kelheim

Frihetsmonumentet, som vi inte kände för att cykla till i kylan. Ursäkta dålig bild, men den är väldigt långt bort och min telefon fixar inte det.

Weltenburg Kloster

Båtturen tog oss till klostret Weltenburg, inget särskilt tyckte vi, men vi gick ett varv och sen åkte vi båten tillbaka till Kelheim.

Klostret Weltenburg

Klostrets omringande mur

Insidan kyrkan i klostret

Kelheims stadsmur, torn och korsvirkeshus

Här finns allt det där som vi numera är vana att se i varje tysk stad. Fina torn, lite stadsmur, kullerstensgator, grymt fina rådhus och många andra vackra hus och byggnader.

Kelheims rådhus

Kelheims rådhus

Kelheim torn Altstadt

En stad med mur, torn och fina hus

Det blev en mycket positiv överraskning att hamna här i Kelheim och våra kalla kroppar fick lite energi och värme av den fantastiska naturupplevelsen! Du kan läsa och se mer om Kelheim på den officiella webbplatsen.

/Anna & Roger

Vill du se mer av vår vardag?

Anna & Roger Forsberg

Anna och Roger Forsberg

Vi bor på heltid i vår plåtis Vega. Arbetar deltid med digitala tjänster i egna företaget VimleWebb AB. Lever så mycket bättre med hela Europa som vårt vardagsrum.

Båda två är förändringsberoende och nyfikna. Lever minimalistiskt och är tillsammans 24/7. Använd gärna meny och sökfunktion för att läsa mer om oss, våra erfarenheter, boplatser och färdvägar.