Kärlek på liten yta – hur funkar det?

kärlek på liten yta

Att hålla vår kärlek på en liten yta sprakande, hur gör vi? Det är något som ni läsare vill att vi berättar om.

Elefanten i rummet blir väldigt stor om utrymmet är litet. Den tar liksom upp all space om den inte kastas ut. Men även innan vi flyttade in i FrankieBoy så lät vi väldigt sällan irritation påverka oss länge.

Exempel på irritationsmoment

Jag (Anna) kan inte skruva på korkar ordentligt. Roger är morgontrött. Dessa två faktorer kan påverka stämningen på morgonen när Roger gör frukosten, för när han skakar iKaffeförpackningen så skvätter det mjölk i hela köket om jag är den som gjort eftermiddagskaffet dagen innan.

För att inte hela dagen ska bli dyster så behöver detta hanteras på något sätt. Här är några varianter vi använder oss av.

 1. Acceptera varandras ”fel och brister”. Att jag skruvar på korkar dåligt är något Roger vet sen länge, ingen idé att lägga energi på det. Inte sopa under mattan – det är något helt annat, utan helt enkelt acceptera och gå vidare.
 2. Prata om det under frukosten och försöka hitta lösningar. Kan Roger kanske komma ihåg att dubbelkolla korken innan han skakar tetran. Finns det något Anna kan göra för att komma ihåg att dubbelkolla att korken sitter ordentligt innan tetran åker in i kylen igen? Finns det kurser i detta?

Detta hände i går morse, strax efter att jag fått tipset om att skriva om hur vår relation klarar sig på liten yta. Ett utmärkt exempel. Hanterades med punkt 1. Men det blev också punkt 2 eftersom jag ville blogga om det. Vi skrattade gott åt att jag har så himla svårt att få på korkar, i alla sammanhang. Självklart är det något jag också känner till och ibland märker jag det också och kan då göra om och göra rätt.

Vårt recept för kärlek på liten yta

Vi har varit tillsammans sedan juni 1997, alltså 23 år snart. Bråkar gör vi inte, skrivit lite om det tidigare, hur vår tid 24/7 bidrar till att vår kärlek växer. Om vi ska försöka analysera varför kärleken på denna lilla yta bara växer så är det nog dessa punkterna:

 • Respekt för varandras olikheter och egenheter
  – vi är ganska olika och det gör vår relation väldigt dynamisk och utvecklande.
 • Förstå och acceptera den andras intressen & behov
  – det finns alltid utrymme för bådas behov, gemensamma och individuella. Också viktigt att visa ett visst intresse för den andras engagemang.
 • Lyssna
  – att lyssna till den andras berättelser, även om det inte alltid är så intressant. För vi är olika och det är lätt att tankarna vandrar iväg, särskilt om en är stressad och inte kan stoppa tankarna på jobb t.ex. En viktig sak tycker vi att få känna att det en vill berätta faktiskt lyssnas på. Engagemanget för saken i sig är inte viktig, men passionen för sin partner. Hela personen. Detta har vi blivit bättre på i husbilslivet, då tiden finns på ett annat sätt i denna livsstilen.
 • Lita på varandra
  – ha tillit till varandra, i allt. Svartsjuka har aldrig funnits i vår relation. Vi litar på varandra som personer och på varandras omdöme till 100%. Ingen av oss ger den andra oombedda råd.
 • Prata med varandra
  – allt behöver inte diskuteras eller djupanalyseras. Men vi pratar gärna med varandra, reflekterar och planerar. Vi pratar om framtiden, politik, världshändelser, bilar, relationer, sex, besöksmål, drömmar, inköp, mat, böcker, TV-serier.. ja allt möjligt.
 • Vara tysta tillsammans
  – vi kan vara tillsammans, i samma rum eller till och med hand i hand utan att prata och dela våra tankar. Det finns massor av utrymme i våra liv för egna funderingar, trots det ständiga sällskapet.
 • Ta i varandra mycket 
  – beröring är oerhört viktig för oss båda. Det kan vara en hand på ett ryggslut när en passerar varandra i köket, en kram, en hand på låret i solen, hand i hand på promenaden. Alla de där små hudkontakterna är minst lika viktigt i vår relation som annan intimitet. Har alltid gillat närhet, men med mer tid tillsammans så ökar också beröringen.
 • Dela på det som ska göras
  – städa gör Roger, det tycker han är roligare än vad jag tycker. Jag tvättar och diskar, för det gillar jag att göra medan Roger inte gör det. Vi pratar ytterst sällan om det som ska göras, för det bara görs. Vi gillar båda när det är ordning och reda. Kanske en förutsättning för att den här punkten ska funka klockrent. Har aldrig nånsin tjafsat om fördelningen av sysslor.
 • Gemensam ekonomi
  – väldigt snabbt la vi våra inkomster på samma konto, har inga egna pengar utan alla pengar är våra. Varje utgift diskuteras inte, vi köper det vi anser vi behöver, var och en eller gemensamt. Här är strukturen på vår ekonomi. Allt som rör våra pengar hittar du under kategorin Våra pengar.
 • Lika värderingar
  – vi delar samma värderingar i det mesta. Viktiga värdeord för oss båda är medmänsklighet, frihet och planetvård.
 • Skratta och göra saker tillsammans
  – att få skratta och göra saker tillsammans är en grymt viktig ingrediens och något vi gör mycket!
 • Tar hand om varandra
  – vi sköter om varandra på olika sätt. Klipper, klämmer och smörjer in. En delen i att vi gillar närhet till varandra kommer även omvårdnaden in. Där vi är som apor och plockar på varandra på olika sätt.
 • Visar vår kärlek
  – vi säger ord som bekräftar vår kärlek, men framför allt visar vi varandra flera gånger dagligen hur starka våra känslor är. Det kan vara små gester, men även stora.
 • Vi ser varandra
  – men ingen av oss bryr oss ett dugg om vad den andra väljer att ha på sig eller om håret inte är nytvättat. Finns inga behov att ”göra oss fina” för varandra, vi kan inte bli vackrare för varandra oavsett hur det yttre ser ut. Utseende och kläder är fullständigt ointressant. Vi ser den vi älskar!

Finns säkert fler ingredienser i det här receptet att lyckas med fortsatt kärlek på liten yta, saker vi kanske inte själva ens tänker på. Men vi tror ovan är de viktigaste sakerna i vår relation. Vi har kanske tur, men vi behöver inte anstränga oss eller jobba för vår kärlek. Den sköter det alldeles automagiskt genom att vi bara är. Vi.

Bilden är från förra våren i Setúbal, Portugal

/Anna & Roger

Vill du se mer av vår vardag?

Anna & Roger Forsberg

Anna och Roger Forsberg

Vi bor på heltid i vår husbil FrankieBoy. Arbetar deltid med digitala tjänster i egna företaget VimleWebb AB. Lever så mycket bättre med hela Europa som vårt vardagsrum.

Båda två är förändringsberoende och nyfikna. Lever minimalistiskt och är tillsammans 24/7. Använd gärna meny och sökfunktion för att läsa mer om oss, våra erfarenheter, boplatser och färdvägar.