Inget drama alls vid franska gränsen

spanien

Gränsen mellan Spanien och Frankrike var den gräns som vi var förberedda på skulle bli mest strulig. Det hade vi hört av andra och våra obefintliga kunskaper i franska underlättar ju inte dialogen.

Vi började dagen tidigt i bergen i Spanien, ca 15 mil från franska gränsen.  Att köra i genom berg är fantastiskt, så även igår morse när vi tog oss från vår nattplats, som för övrigt var högljudd bland alla lastbilar och intilliggande flygplats.

Inte den typen av boplats vi väljer i första hand.

Vackra vyer i spanska bergen

När vi i morgonsolen kom till Iruns gränskontroll var vi förberedda med ett särskilt dokument (i digitalt format) som vi läst om på nätet samt en handskriven variant eftersom vi inte kunde skriva ut den riktiga. Bådas pass och med ett ”Bon jour” på läpparna vevade Roger ner rutan när gränspolisen kom fram till FrankieBoy.

På engelska (!) ska polisen:

Directly to Sweden?

Väldigt överrumplade svarade vi så klart ja och då vinkade han bara förbi oss. Ingen koll på pass eller papper. Härligt, det blev en stjärna i kanten för Frankrike!

Vi upplevde att det var rätt mycket trafik fram till Bourdeaux, men sen mattades det av mer och mer för varje mil vi körde, det blev totalt 87 mil på vår andra etapp mot Sverige. Det var mest långtradare på vägen, men även en och annan personbil. Det är tydligt att de vill att vi passerar så fort som möjligt och då gör vi det genom att välja kortaste och snabbaste vägen. Dessutom slipper vi ju alla rondeller! Totalt betalade vi 987,- SEK (varav några tior var i Spanien) i tull igår.

A10 är den tråkigaste väg vi någonsin åkt. Väldigt bra asfalt och tre filer, men raka fram hela tiden. Inget att titta på utmed vägen och knappt en enda kurva som en kunde ha förväntningar på. Nåja, vi såg lite hökar som hämtade upp ”road kills”, rapsfält och en massa fräcka träd.

I brist på riktiga slott så fotade jag skyltarna 😀

I Frankrike finns det rastplatser titt som tätt, de flesta är placerade i härlig grönska intill motorvägen. Riktigt bra!

/Anna & Roger

Vill du se mer av vår vardag?

Anna & Roger Forsberg

Anna och Roger Forsberg

Vi bor på heltid i vår husbil FrankieBoy. Arbetar deltid med digitala tjänster i egna företaget VimleWebb AB. Lever så mycket bättre med hela Europa som vårt vardagsrum.

Båda två är förändringsberoende och nyfikna. Lever minimalistiskt och är tillsammans 24/7. Använd gärna meny och sökfunktion för att läsa mer om oss, våra erfarenheter, boplatser och färdvägar.