Idag snackar jag skit!

Snacka skit

Det är skit i form av toalettbesök jag ska berätta om, alltså hur det funkar med toaletten i husbilen. Så om du känner att det inte är något du vill läsa om så vet du redan nu att du kan hoppa vidare till nåt annat inlägg. 

Men detta var något jag funderade kring innan vi hyrde husbil, så du som undrar behöver inte göra det mer, utan läs vidare.

Vi går på toaletten i vårt hem, husbilen. Jo, faktiskt. Andra kanske väljer att göra det på offentliga toaletter istället för att inte behöva hantera sitt eget avfall. Om vi står på en ställplats där det finns en ren och välskött toalett använder vi den för att spara utrymmet i vår egna toalettkassett, men endast av den anledningen. För det är oftast trevligare att gå på sin egna toalett tycker jag.

Toalettkassett samlar upp allt

I vår bil har vi en keramiktoalett. Alltså en riktigt stabil toalett i keramik, med plastring och plastlocket. Liknande den du har hemma kanske. Fast toaletten i husbilen har en lucka i stället för vattenlås. Så när man går på toaletten så öppnar man luckan och det man lämnar efter sig hamnar i en sluten toalettkassett, direkt under toalettstolen. När man stänger luckan, som flyttas åt sidan, så kan en inte se eller känna lukten av vad som finns i tanken.

När luckan är öppnad kan en se ner i kassetten. Om en vill. Det är ett hål som är kanske 7cm brett och det som ligger precis rakt ner i tanken syns i hålet.

Toalett i husbilen

För att minimera vattenförbrukningen har vi en sprayflaska som vi använder istället för spolning t.ex. på natten. Vi använder även den för att fukta keramiken innan vi använder toaletten för att minimera att lukt och partiklar fastnar.

Det finns andra lösningar för husbil än toalettkassett, men detta är vad vi har.

Medel som löser upp

Eftersom vi är nya på det här använder vi det som rekommenderas. Vi har med andra ord inte testat att använda ättika, såpa, citron och andra varianter som rutinerade husbilsägare berättar om i grupper på FB. Varför inte testa? Därför vi vet att t.ex. ättika förstör packningarna, så vi väljer att avstå tills vidare iaf.

Så just nu använder vi Thetfords produkter för att ge innehållet i avfallstanken (svartvatten) fräschare lukt samt att medlet hjälper till att lösa upp innehållet så att tömningen blir enklare och framför allt trevligare.

När man tömmer toalettkassetten är det en grönblå vätska som kommer. Papper och annat fast material är till stor del upplöst av kemikalierna i medlet.

Vi använder Thetfords portionspåsar, enkelt och smidigt att lägga i den nytömda tanken.

SOG toalettventilation har vi oxå, men exakt hur den fungerar har vi inte koll på än.

Att tömma toalettkassetten

Toalettkassetten är ett slutet system. När man drar ut kassetten från sin plats så stängs en lucka i kassetten som förhindrar att man ser något. För att tömma toalettkassetten från husbilen behöver man antingen hitta en ställplats/camping som erbjuder avfallstömning. Eller så använder man Vägverkets rastplatser som har den servicen.

Vi har två kassetter, vilket gör att vi kan byta när den ena är full. Vi kan med andra ord klara oss 8-10 dagar utan att tömma, för vi fyller en kassett på 3-5 dagar, beroende på hur mycket vi använder andra toaletter. FrankieBoy har också en avsedd plats med utvändig lucka för den kassett som inte används.

Även kassetten som är under toaletten tar man ut från en lucka på utsidan av bilen.

Nog med skitsnacket! Du som har husbil/husvagn/båt och använder toa ombord får gärna berätta hur ni gör.

/Anna

Vill du se mer av vår vardag?

Anna & Roger Forsberg

Anna och Roger Forsberg

Vi bor på heltid i vår plåtis Vega. Arbetar deltid med digitala tjänster i egna företaget VimleWebb AB. Lever så mycket bättre med hela Europa som vårt vardagsrum.

Båda två är förändringsberoende och nyfikna. Lever minimalistiskt och är tillsammans 24/7. Använd gärna meny och sökfunktion för att läsa mer om oss, våra erfarenheter, boplatser och färdvägar.