Husbilens totalvikt har för dålig marginal just nu

husbilens totalvikt

Det är toppen med fordonsvågar utmed vägarna så vi enkelt kan kolla husbilens totalvikt. Tack Vägverket! Nu har vi dock lite att göra och fundera kring.

Förra året när vi vägde FrankieBoy i juli hade vi 200 kg till godo till vår maximala totalvikt. Det kändes som en stor marginal, men det var det inte inser vi nu. Det finns ingen våg utmed de vägar vi kör runt Partille/Göteborg/Alingsås (den vid gasklockan i Göteborg är stängd på grund av vägbygge) så vi passade på att väga husbilen när vi passerade Nyköping i fredags.

Husbilens totalvikt

Vi önskar vi kunde typa upp FrankieBoy till 5500 kg totalvikt, men det går inte Frankia med på. Och med tanke på hur köregenskaperna påverkas när bilen är maxlastad så kan vi i och för sig förstå det. Vi har en maxvikt på 5000kg som vi ska förhålla oss till. Och det går bra, men det krävs lite prioriteringar faktiskt.

Vägningen i förra veckan visade en totalvikt på 4950 kg. Alltså 50 kg tillgodo. Vi funderar på vad det är som väger 150 kg mer än förra året. Troligen beror det på att vi hade fulla tankar av det mesta, även båda toakassetterna. Dessutom har vi bytt ut vanliga cyklar till elcyklar. Känns som det borde vara något mer som gör skillnaden men vi kan inte komma på vad det är, men alla små sakers vikter påverkar husbilens totalvikt så klart. Edit: Nu har vi kommit på en sak till, vårt 3:e bodelsbatteri som monterades efter vägning.

Åtgärder för att öka marginalen

Eftersom vi väldigt gärna vill att vi ligger på rätt sida hela tiden vad gäller husbilens totalvikt, oavsett mängd i tankar och annan last, så vill vi öka marginalen, 50 kg är för lite. Att inte ha full vattentank är ju ett sätt att minska vikten radikalt, men vi gillar att ha möjligheten att fylla upp ordentligt inför en fricamping i 5 dagar till exempel. Därför vill vi ha större marginal även när tankarna är fulla.

Gasol

Vi har LPG-tank och vi har 2 st P11:or. Det är väldigt mycket vikt, både med behållare och innehåll. Eftersom P11:orna inte används så tänker vi att vi monterar bort dem helt och hållet. Just nu är en P11 tom, men de andra två gasolbehållarna är fulla med gasol. Den fulla P11:an väger 23 kg och den tomma 12 kg, snabbt kan vi alltså öka marginalen med 35 kg.

Böcker

Jag läser gärna fysiska böcker, och har ett skåp med ett gäng, mestadels pocket men även inbundna. Det är nu dags att gå över till digitala böcker även för mig tror jag. Roger läser via sin Kindle hela tiden och nu undersöker jag möjligheterna för mig att göra liknande, fast med svenska böcker.

Oanvända saker

Vi har redan lyft ut en del skrymmande saker som vi inte använt. Och nu kommer vi gå igenom allt vi lastat och se om fler saker kan lyftas ur innan vi rullar ut i Europa igen. Blir ett inlägg om våra prioriteringar när vi är klara med urlastningen.

Reiselinda har skrivit ett bra inlägg om det där med lastvikt i husbilen.

/Anna & Roger

Vill du se mer av vår vardag?

Anna & Roger Forsberg

Anna och Roger Forsberg

Vi bor på heltid i vår husbil FrankieBoy. Arbetar deltid med digitala tjänster i egna företaget VimleWebb AB. Lever så mycket bättre med hela Europa som vårt vardagsrum.

Båda två är förändringsberoende och nyfikna. Lever minimalistiskt och är tillsammans 24/7. Använd gärna meny och sökfunktion för att läsa mer om oss, våra erfarenheter, boplatser och färdvägar.