Hur släppa kontrollen och bara göra?

bunkar i Båstad

Det är en vanlig fråga vi får. Hur släpper en kontrollen kring hem, jobb och ekorrhjulet? Vi kan inte svara, men vi kan fråga motfrågor.

Önskar vi hade ett svar på frågan om hur en släpper kontrollen. Att vi hade ett svar som funkar för alla. Men så klart är det inte vi som ska ge dig svaret utan det hittar du inom dig. Fast lite hjälp på vägen bidrar vi gärna med om vi kan!

Ofta är det så att en fastnar i sina tankar. Eller fastnar i ett beteende och bara låter hjulet snurra på. Vi har inga utbildningar för att coacha dig, men vi har vår erfarenhet från alla våra egna livsprocesser. Och den bjuder vi gärna på. I det här inlägget kommer du få lite frågor att bearbeta, om du vill. Inlägget inspirerades av ett härligt mejl vi fick från en läsare.

Tid & mörker

Ge gärna varje fråga mycket tid. Om du känner att du inte kommer vidare med en fråga så kan du ju låta den ligga och gro till en annan dag och istället ta en annan fråga.

När vi analyserar såna här frågor så sitter vi gärna skönt och dricker något gott.

Det får gärna vara mörkt omkring, så alla intryck hålls på avstånd. Lite levande ljus är ju väldigt rogivande nu när mörkret sakta kommer krypande.

Bjud in ditt team till brainstorming. Familj, vänner eller kollegor. De som du känner att du vill anförtro dina tankar åt. Bara personer som du kan vara dig själv med och som inte ger dig förmaningar eller hindrar din fantasi. Och definitiv inte människor som besannar dina farhågor och rädslor. De hör inte hemma i den här processen.

Låt fantasin flöda friskt, allt är tillåtet.

Kanske du vill leva som en gris? Äta, sova och kela hela dagarna. Dessa grisar bor på Pannkaksladan i Höganäs.

Lite frågor att besvara

Skriv gärna ner dina svar till frågorna. Det förstärker ditt svar i ditt minne och det hjälper dig också längre fram i processen att ha något att gå tillbaka till.

Vad gör dig glad och lycklig, när mår du som bäst?

Kanske den enklaste frågan tänker du. Men det är nog den svåraste tänker vi. För oss tog det lång tid att komma fram till att friheten var det som vi mår bäst av. När du spaltat upp din familj och dina vänner så tänka ett varv till. För dina nära vänner och din familj har du kvar oavsett vad du gör för förändringar i ditt liv. Och tänk också hur många nya vänner du kan få igenom att göra en förändring.

Sparar du idéer som poppar upp?

Eller slår du bort dem direkt ifall de inte är applicerbara här och nu? Om de känns orealistiska kanske det är du själv som bromsar och genom att då slå bort tanken så blir det orealistiskt även om det kanske inte är det egentligen.

Vad är det som hindrar/begränsar dig?

Genom att identifiera det som stoppar dina drömmar eller planer så kan du aktivt arbeta dig igenom det. Ex på vanliga hinder är vissa personer, arbete, saker, bekvämlighet, pengar.. men det finns många andra svar på den här frågan.

Vad är det värsta som kan hända med den förändring du vill göra?

Det kanske är att du får leva på vatten och bröd i ett par månader. Eller att du får flytta hem till mamma och pappa en sväng. Men om det värsta som kan hända är att det var fel beslut, så är det inte farligt alls. För det går alltid att ta nya. Vad är det värsta som kan hända? Är det farligt eller kan du leva med det?

Hur kommer du må och känna när du genomfört det du vill göra?

Behöver du mål för att genomföra något? I så fall kan den här känslan vara din målbild. Vi arbetar inte med mål alls utan vi lever här och nu och njuter av det. Resan är målet brukar en del säga och det stämmer bättre på oss.

Låt processen ha sin gång

Hoppas du kan få lite distans till dig själv och dina låsningar genom att i lugn och ro besvara ovan frågor. Kanske de rent av leder till ett beslut som för dig i rätt riktning. Låt processen ta den tiden den behöver. Att forcera fram svaren kommer kanske leda dig på en omväg. Å andra sidan kanske den omvägen är nödvändig, och det är också okej. Dessa frågor har varit väldigt viktiga i våra processer och om de hjälper dig får du väldigt gärna berätta det.

Detta är din process, vad andra skulle göra för val är inte alls intressant. Försök slå bort andras reaktioner och förväntningar. Det är ditt liv. En dag är du död, men idag och alla andra dagar lever du.

Lycka till!

Bilden överst är en bunker i Båstad (tack Malin för historielektionen). Du sitter väl inte i en bunkar och tar skydd från alla intryck? 

/Anna & Roger

Vill du se mer av vår vardag?

Anna & Roger Forsberg

Anna och Roger Forsberg

Vi bor på heltid i vår husbil FrankieBoy. Arbetar deltid med digitala tjänster i egna företaget VimleWebb AB. Lever så mycket bättre med hela Europa som vårt vardagsrum.

Båda två är förändringsberoende och nyfikna. Lever minimalistiskt och är tillsammans 24/7. Använd gärna meny och sökfunktion för att läsa mer om oss, våra erfarenheter, boplatser och färdvägar.