Hur går det med husbils­kollektivet?

husbilskollektiv

Lägesrapport angående husbilskollektivet. Vi har ju haft tankar på att skapa ett kollektiv för heltidshusbilister och har försökt hitta likasinnade.

Bloggat om dessa tankar ett par gånger tidigare, ursprungstankarna kan du läsa om här och första mötet med gängen finns beskrivet här. Det har varit en mycket långsam process som vi verkligen inte varit tillräckligt drivande i.

Vad är anledningarna till stiltjen?

För att ett kollektiv ska bli av krävs engagemang av alla och det krävs även en del praktiska förutsättningar. Projektet har varit dödsdömt av flera som tidigt ifrågasatte vår idé, men vi ger oss inte förrän vi försökt om det är något vi tror på.

Mark

Det är svårt att hitta passande mark med rätt tillstånd. Och mark som passar alla i kollektivet. Alla vill verkligen olika. En del tycker vanlig camping funkar utmärkt och väljer det. Andra vill bo mitt i skogen på mark som ändå inte är intressant för annat.

Önskemålen varierar

Några vill bara ha en sommarplats, andra vill kunna bo där året om. Vissa vill ha toalett i ett byggt hus på marken, andra vill använda allt i sin bil men att det finns vatten, avlopp och el. Och vi vill bo vid havet. Alla vill inte ens bo i Göteborgsområdet.

Inte akut

Ingen av oss är i en akut situation där detta är lösningen, därför är det ingen som driver det framåt. Alla har alternativa ställen att stå på och tycker det funkar ok. Ingen vill riktigt ta tag i stafettpinnen och springa framåt.

Pengar

Alla har olika ekonomiska förutsättningar. En del är villiga att betala mer än vad en camping kostar, just eftersom önskan är att det ska vara mycket bättre än en camping medan andra ser det som ett sätt att ha låg boendekostnad.

Oenighet

Att hitta en plats som uppfyller allas önskemål som vi kan samsas kring verkar svårt. Vi är så långt ifrån varandra det går att komma känns det som. Det dödar kreativiteten när det känns omöjligt att nå resultat.

Kollektiv inte för oss

Kan vi inte ens enas om vad vi vill ha så känns det inte som att vi kan enas när eventuellt kollektiv är klart heller. För att driva ett kollektiv på ett bra sätt krävs likasinnade och ett väldigt stort engagemang. Vi vill inte göra avkall på vår absolut viktigaste ingrediens i livet, friheten, så därför har vi insett att ett kollektiv inte är för oss.

Den här processen har med andra ord gett oss nya erfarenheter, och ni vet ju att vi gillar att ta beslut, nu har vi tagit ett med större kunskap i bagaget. Vi ser det som en vinstlott!

Att drömma och få idéer är härligt, vissa utvecklas andra avvecklas, precis som det ska. Att kasta sig ut och testa en idé är viktigt tycker vi, känns inte som något nederlag på något sätt, snarare tvärtom, vi kan nu bocka av den punkten och gå vidare.

Bilden är från nya ställplatsen i Tavira i Portugal

/Anna & Roger

Vill du se mer av vår vardag?

Anna & Roger Forsberg

Anna och Roger Forsberg

Vi bor på heltid i vår husbil FrankieBoy. Arbetar deltid med digitala tjänster i egna företaget VimleWebb AB. Lever så mycket bättre med hela Europa som vårt vardagsrum.

Båda två är förändringsberoende och nyfikna. Lever minimalistiskt och är tillsammans 24/7. Använd gärna meny och sökfunktion för att läsa mer om oss, våra erfarenheter, boplatser och färdvägar.