Höstens alla elavbrott påverkar inte oss

elavbrott påverkar inte oss

Nu när höstens stormar kommer med åska och blixtrar kan vi sitta lugnt och se på skådespelet utan oro. Det påverkar inte inte oss alls på samma sätt längre.

Oavsett var vi bott tidigare har vi alltid påverkats av strömavbrott när ovädren rullar in. Värme, kylskåp, vatten, toalettspolning… allt väsentligt var kopplat till strömförsörjningen. Vid ett strömavbrott på ett dygn så var en ju nästan i upplösningstillstånd.

Nu är det inte så. Vi har en stor frihet i att välja vår strömförbrukning och därmed också behovet av ström.

Är det soligt väder och vi tänker oss för med vår batteriförbrukning så behöver vi inte fundera på vår elförbrukning då vi är så gott som självförsörjande med vår solcell och våra tre bodelsbatterier i fint väder. Och är det inte soligt så kan vi ändå klara oss länge, bara fundera över vad vi använder för prylar som drar el. I allra värsta fall kan vi köra iväg till bättre väder eller bara köra för att ladda batterierna med motorns generator. Vi är med andra ord inte alls lika påverkade av elavbrott längre.

I tisdags förra veckan var det storm, åska och blixtar i några timmar när vi stod i Sanddornstrand utmed Tysklands norra kust. Vi stod placerade så vi hade elstolpen med många kontakter mitt framför bilen. Vi var inte inkopplade, solen sken så härligt så vi behövde ingen extern ström.

När ovädret drog in blinkade den stolpen och utebelysningen intill som rena tivolit. Strömmen kom och gick nog ganska många gånger under kvällen innan ovädret drog vidare.

Vi klarar oss länge utan ström. Hur länge vet vi inte men förra året stod vi utan ström i 12 dagar och då var inte batteriet dåligt utan det var bara så att på nästa boplats ingick det ström och då kopplade vi på det.

Nu tänker vi annorlunda – för bara för att det finns ström behöver vi ju inte koppla in det. Behöver vi ström så kopplar vi på tills vi har fulla batterier igen. Vi har tydlig information i vår sambandscentral så vi kan lätt se när det är dags att koppla in strömmen.

Det är en fantastisk känsla att vara så oberoende! Det är en av alla fantastiska fördelar med att bo i husbil.

/Anna & Roger

Vill du se mer av vår vardag?

Anna & Roger Forsberg

Anna och Roger Forsberg

Vi bor på heltid i vår plåtis Vega. Arbetar deltid med digitala tjänster i egna företaget VimleWebb AB. Lever så mycket bättre med hela Europa som vårt vardagsrum.

Båda två är förändringsberoende och nyfikna. Lever minimalistiskt och är tillsammans 24/7. Använd gärna meny och sökfunktion för att läsa mer om oss, våra erfarenheter, boplatser och färdvägar.