Har en helt annan smak idag!

smak för mat

Jag vet inte varför, men jag har sedan vi flyttade in i husbilen utvecklat mina smaklökar enormt! 

Om det beror på mindre stress på grund av denna livsstilen eller om det är för att jag mognat och blivit äldre vet jag inte. Kanske det är så livet blir när nyfiken får ta över. Jag har i alla fall fått smak på så mycket som jag tidigare inte ens tittade åt.

Några nya smaker

Eftersom jag börjar tycka det är kul att laga mat är det också väldigt roligt att smakerna har vidgats, det gör ju variationsmöjligheter oändliga! Roger äter det mesta, men undviker gärna fisk. Jo förresten, han har börjat äta avokado, de spanska helst.

Stark mat

Jag kunde inte tidigare äta stark mat, det brann i munnen vid minsta chilismak. Men sen jag började äta indisk mat så har även de starkare kryddorna i egen matlagning fått helt annat utrymme. Sambal ölek går det åt mer av nu än nånsin.

Bönor, ärter & linser

Som vegetarian serveras en ofta mat med bönor och linser, något jag haft väldigt svårt för tidigare. Den mjöliga konsistensen har fått det att vända sig i munnen. Stora bönor har jag fortfarande inte riktigt lärt mig tycka om men linser är gott! Kikärter använder jag till biffar och hummus, men även rostade är riktigt gott.

Gröna ärtor har varit ett stort no-no, varken jag eller Roger har tyckt om det. Men häromdagen gjorde jag en guacemoule på frysta gröna ärtor och persilja som var jättegod, så nu äter vi det också 🙂

smak för mat

Glutenfri bulgur med tomat och paprika

Kokosmjölk i mat

Har använt kokosmjölk när jag gör chiapudding i många år, men i matlagning har jag inte alls tyckt om smaken. Men i en linsgryta är den ljuvlig, så ska nog våga använda det mer.

Rökig smak

Den rökiga smaken av ex. Chipotle har varit något jag undvikit jämt, Roger tycker det är gott så han har gärna kryddat med det. Numera behöver han inte göra t.ex. två olika dippskålar utan jag äter gärna den rökiga varianten också. Han använder det även i färssås och aioli ibland. Jag har dock inte använt den i egen tillagning än, men smaken är numera god.

Aromat

Kanske inte så bra smakutveckling, det är inte så mycket nyttiga grejer i den där gul/gröna burken. Men gott är det som salt ovanpå grönsaker på mackan.

Quinoa & hirs

När en inte äter gluten är quinoa ett jättebra alternativ istället för pasta till exempel. Men jag åt det för några år sedan på en restaurang och det smakade verkligen urk. Men så bjöd en vän på det och då smakade det ljuvligt. Så nu har vi det titt som tätt här hemma också. Hirs hittade jag i en butik och har provat att göra och det blev jättegott, överblivet blev biffar dagen efter.

Svamp

Något jag verkligen inte tyckt om förut, konsistensen var vidrig tyckte jag. Smaken okej om svampen var tillsatt i riven form i sås t.ex. Men nu äter jag svamp i alla möjliga former, allra helst kantareller på macka, men även champinjoner i pastasås eller grillad med lite fetaost eller parmesan i.

Inspiration

Rätter som t.ex linsgryta, mujdarrah och harira äter jag numera med glädje! Men framför allt vågar jag prova! Vi har dessutom börjat titta på matlagningsprogram tillsammans. Gillade verkligen Timjan, tupp och tårta som finns på SVT play.

Översta bilden visar glutenfri spagetti med färssås gjord på Anamma färs.

/Anna

Vill du se mer av vår vardag?

Anna & Roger Forsberg

Anna och Roger Forsberg

Vi bor på heltid i vår husbil FrankieBoy. Arbetar deltid med digitala tjänster i egna företaget VimleWebb AB. Lever så mycket bättre med hela Europa som vårt vardagsrum.

Båda två är förändringsberoende och nyfikna. Lever minimalistiskt och är tillsammans 24/7. Använd gärna meny och sökfunktion för att läsa mer om oss, våra erfarenheter, boplatser och färdvägar.