fricamping spanien

Fricamping – vad gäller egentligen?

Fricamping är fantastiskt för många av oss. En plats som ofta ligger off-grid och som dessutom är gratis.

Nu är det igång igen, alla diskussioner kring fricamping på ljuvliga platser, ofta på eller intill stränder, i Spanien och Portugal. I detta inlägget har vi samlat fakta från andra som verkar kunna reglerna. Ovan skylt kan vara svårtolkad – längst ner i inlägget hjälper en spanjor till med det.

Anledningen till det här inlägget är att vi känner en viss skyldighet att lyfta detta. Vi har väldigt många läsare och vi kan inte blunda för det här och ignorera att blogga om det. Fast vi vet att det är obekvämt och det kommer inte landa väl hos alla.

Vad andra gör bryr vi oss som regel inte om, i alla fall så länge det inte drabbar tredje person. Men. Det är just där problemet ligger i dessa diskussioner. För alla husbilister drabbas av otillåten fricamping.

Fricampning kan vara fantastiskt

Fricamping är när en ställer sin husbil för övernattning någon annanstans än på en anordnad camping eller ställplats. Fricamping är gratis. En del tycker att det inte spelar någon roll att det är gratis utan det är just att vara off-grid som är tjusningen. Att ställa sitt hem på en skön plats, intill en sjö i slutet av en väg i en skog till exempel. Där det är tyst och en kanske är ensam på platsen. Eller på en strand med ljuden från havet som vaggar en till sömns.

Underbart, men bara om det är tillåtet och en lämnar platsen exakt som den såg ut när man kom. Eller allra helst renare än vad den var när en kom dit.

Tillåtet att fricampa?

I Sverige får en parkera sin husbil i 24 timmar (på vardagar, annars över en helg) på en parkering och övernatta i den, om det inte står en skylt som säger annat. Parkering är inte detsamma som camping, vilket till exempel innebär att fälla ut markisen och ställa ut en skön stol i solnedgången, det är alltså inte tillåtet på en parkering. Då är det camping. För fricamping utanför vägnätet gäller Terrängkörningslagen. Allt om Husvagn & Camping har en gammal artikel om reglerna.

I Spanien får en parkera och sova i bilen på en parkeringsplats (inom rutan) eller på en gata. Men stränder och naturskyddsområden får en inte parkera på. Och så klart får en inte stå där det finns förbudsskyltar med en husbil på. Det är olika regler för vad en får göra på parkering kontra utmed en gata, ni kan läsa om det hos Husbilspraktikan och ett engelskt dokument med de spanska reglerna hos N332

I Portugal är det förbjudet att fricampa. Förbudet gäller även övernattning i husbil parkerad på väg, gata eller p-plats (enligt Husbil & Husvagn). Men det finns flera bra ställplatser att stå på som är gratis. T.ex. Praia de Lavos som ligger precis vid stranden på västkusten mellan Lissabon och Porto. Nya regler sedan hösten 2021, berättar om det i det här inlägget.

fricamping praia de furnas
Populär fricamping i Portugal, fanns en skylt som visade var husbilar ska stå, men övernatta är inte ok (vilket vi inte hade koll på vid i februari 2018)

”Alla andra gör det… ”

Det gör det inte rätt att parkera för natten på en plats bara för att många andra gör det. Det är inte tillåtet att stjäla bara för att en inte åker fast. En skylt gäller så länge den sitter uppe, oavsett om det är vinter eller sommar, har liten eller stor text. Mentaliteten att det är okej att stå på en plats bara för att polisen inte jagar bort en är inte okej tycker vi. Argumentet ”Vi stör ju ingen” är dessvärre inte heller hållbart, för regeln finns där av en anledning och även om det finns personer som inte gör det minsta avtryck så är det andra som gör/har gjort det. Och det finns inget som säger att just den som sköter sig kan strunta i reglerna. Sen har vi klassikern ”jag har stått här i många år utan problem”. Det gör det inte mer okej!

Nya tider nu

Tiderna förändras, vi är fler som rullar med husbilar nu och vi kan allt oftare läsa artiklar om att kommuner i Spanien förbjuder fricampingen helt, Kommuners regler överskriver default-reglerna. De har tröttnat på husbilister generellt, på nedsmutsningen, på lägren och på nonchalansen som visas.

När någon väljer att parkera på en plats där det inte är tillåtet får hela husbilscommunityn ett dåligt rykte, då det finns en anledning till förbudet, oavsett om vi förstår det eller inte. Det är respektlöst mot landet vi gästar när vi inte följer deras regler.

När någon väljer att nonchalera en ”parkering förbjuden-skylt” krävs det insatser av landets poliser för att jaga bort, resurser som kunde användas till att bekämpa viktigare brott. Och om polisen inte kommer betyder det ju inte att det är okej att stå där, de kanske bara är upptagna med viktigare saker.

När någon väljer att tömma ut sin gråvattentank där de står så påverkar det buskar, träd, vår gemensamma jord och den allmänna trivseln för alla omkring. I Sverige vet vi att det dessutom är förbjudet enligt lag. (I övriga länder känner vi inte till lagverket kring det.)

När någon väljer att tömma toakassetten bakom busken, eller göra sina behov och slänga papper i naturen påverkas hela vår jord på lång sikt och trivseln för andra på kort sikt. I Sverige vet vi att det dessutom är förbjudet enligt lag. (I övriga länder känner vi inte till lagverket kring det.)

Nej det är inte en vit blomma. Det är toalettpapper.

När vi fricampar

Eftersom den mesta fricamping faktiskt påverkar någon annan så gör vi så här när vi fricampar:

  1. fricamping sker endast där det är tillåtet (vi litar inte 100% på apparna med ställplatser)
  2. när vi fricampar plockar vi inte ut bord, stolar, grill eller markis
  3. vi plockar med oss allt skräp, så klart!
  4. vi tömmer självklart inte ut något grå- eller svartvatten i naturen
  5. vi nyttjar vår egen toalett, om vi mot förmodan skulle behöva göra våra behov i naturen gräver vi ner det och tar med oss pappret
  6. om vi inte förstår skyltar och regler så väljer vi en annan plats

Om vi alla följde reglerna tror vi att det skulle poppa upp flera nya ordnade platser att stå på med våra husbilar, högre efterfrågan kommer generera ett större utbud. Det blir då fler verksamheter som genererar inkomst till både landet och de som driver/jobbar på ställplatserna i de länderna vi väljer att besöka. Och de platser som finns där fricamping är okej får vara kvar.

Vi vill uppmuntra andra husbilister att respektera reglerna och den gästfrihet som visas samt lämna boplatsen som den var innan en kom! Vore ju fantastiskt om vi svenskar kunde bli ett föredöme för hur en ska bete sig när en rullar runt i en husbil!

Tolkning av översta bildens skylt

Jag tyckte ovan skylt var svårtolkad. Så jag frågade en spanjor.

Caravans/Carabanas syftar på både husbilar och husvagnar. Ibland används ordet Autocaravanas istället.

Förbudsmärket för husbilar är inte överstruket, vilket förvillade mig då de andra är det. Vår spanjor svarade att det betyder att du inte ens får passera skylten med en husbil. Så där är det alltså inte tillåtet att parkera husbilen.

Mikael har fotat skylten åt oss, tack!

/Anna & Roger

Publicerat:

i:

,

24 svar till ”Fricamping – vad gäller egentligen?”

  1. Profilbild för Anna Viebke
    Anna Viebke

    Riktigt bra inlägg! Detta ämne är verkligen svårt. Jag uppskattar verkligen att du skriver om det, vi älskar att fricampa men vill verkligen inte göra fel.
    Skylten överst i inlägget hade sagt mig att husbil kunde vara tillåten.
    Stort tack för informativt inlägg!

    1. Profilbild för Anna
      Anna

      Tack Anna! Fricampa är verkligen en fantastisk möjlighet vi har emellanåt.

  2. Profilbild för Christel

    Så bra att ni belyser detta, tack! Så viktigt för alla husbilsåkare och så svårt att tolka alla dessa skyltar som förekommer.

    1. Profilbild för Anna
      Anna

      Tack! Kändes viktigt att vi tog denna stafettpinnen.

  3. Profilbild för Kors och Tvärs

    Mycket mycket bra! Detta inlägg hoppas jag får stor spridning. På alla europeiska språk.
    Ibland är skyltar enkla att förstå, fastän det ändå står 15-20 hb där. Då har vi farit vidare för vi vill inte ha en knackning på dörren på kvällen där polisen ber oss fara. Jag vill inte heller bli uppskriven (antagligen regnummer) som jag sett en del poliser gjort på grusplanen här utanför vår camping.

    1. Profilbild för Anna
      Anna

      Tack Anette! Det går fint att dela vidare inlägget för ökad spridning :).

  4. Profilbild för BME
    BME

    ????????

    1. Profilbild för Anna
      Anna

      Vet inte vad du vill säga med de emojierna.

      1. Profilbild för BME
        BME

        Jo jag ville säga att det var ett jättebra inlägg och bra att ni tar upp detta. Men tycker det är så sorgligt att husbilsresenärer inte kan sköta sig. Tycker det är värre när det är svenskar som beter sig.. Vi vill ju gärna ha ordning och reda i vårt eget land. ( emoji= en tumme upp och en lite frågande halv-ledsen gubbe).

        1. Profilbild för Anna
          Anna

          Okej! Tack ????????

  5. Profilbild för FREEDOMtravel

    Så bra att ni skriver om detta! Vi kan uppskatta att fricampa ibland om det är tillåtet, men självklart måste man följa regler och NATURLIGTVIS inte skräpa ner. Om detta inte sköts så förbjuds ju all fricamping. Har sett många dåliga exempel och det känns tråkigt.

    1. Profilbild för Anna
      Anna

      Tack, ja vi ser dessvärre så många dåliga exempel när vi rullar runt, nu kunde vi inte hålla tyst längre 😀

  6. Profilbild för Börje H
    Börje H

    Väldigt bra skrivit om det som egentligen borde vara vanligt folkvett. Jag har sett väldigt mycket avarter under 50 års tid, jag har fjällvandrat, kajak i skärgården och cyklat i årtionden, på senare år fricampat i liten campervan. Sopor och latrin är ju inget större problem att ta med sig när man åker bil, värre när man går till fots då är en liten palnteringsspade oumbärlig. I ren stiglös vildmark vilket jag föredrar med tält i ensamhet så lämnar jag inte många spår.
    ”Liten indian har stor eld och sitter långt ifrån, stor indian har liten eld och sitter nära.”

    1. Profilbild för Anna
      Anna

      Tack Börje! Gillar den sista meningen skarpt!

  7. Profilbild för David
    David

    Bra, informatioksrikt inlägg. Det är samma som i andra fritidsaktiviteter, man visar hänsyn till andra och naturen.

    Varför skriver du ”en” istället för ”man” i texten? Ser lite märkligt ut, men du kanske är från Småland. ????

    1. Profilbild för Anna
      Anna

      Tack! Ja naturen ska vi vara rädda om. En används som könsneutralt pronomen istället för man.

      1. Profilbild för David
        David

        Tror du missuppfattat språket lite där. ”Man” som pronomen är könsneutralt. Däremot är substantivet ”man” könsbundet. Olika ord, samma stavning. Glad påsk!

        1. Profilbild för Anna
          Anna

          Du kan läsa om ”en” som pronomen på denna länk eller googla lite så finner du mer om det.

  8. Profilbild för David
    David

    ”Om man ser ett behov av en eller inte, beror på i vilken utsträckning man uppfattar pronomenet man som kopplat till manligt kön.”

    OK, så du ”uppfattar” alltså pronomenet som kopplat till manligt kön? Men faktum är att det allmänna pronomenet ”man” är könsneutralt per definition.

    Läs mer här:

    språktidningen

    ordklasser

    1. Profilbild för Anna
      Anna

      Jag uppfattar definitivt ”man” som manligt. Dina länkar är intressanta men gamla. Att använda ”en” istället för ”man” är kanske nyare? Jag vet inte, kan inte säga något om vad som är rätt och fel rent språkligt, men enligt Svenska akademin (som är en källa jag litar på) är det inte konstigt i alla fall om jag tolkar deras definition rätt.

  9. Profilbild för David
    David

    Ja, rent språkligt är ingen av alternativen fel så man ska väl egentligen använda det som känns bäst för en själv. ????

    1. Profilbild för Anna
      Anna

      Det tycker jag låter bra! Jag fortsätter använda ”en” 😀

  10. Profilbild för David
    David

    Glad påsk!

    1. Profilbild för Anna
      Anna

      Tack detsamma!

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
16°
Soligt
06:4320:17 WEST
FreLörSönMånTis
18°C / 9°C
18°C / 6°C
18°C / 6°C
20°C / 9°C
19°C / 8°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.