Frågor & Svar

Här samlar vi frågor vi får av våra fantastiska läsare! Förhoppningsvis hittar du svar på dina frågor här, eller så kanske du kan söka dig fram till svaren via sökformuläret, kategorierna eller taggarna.

Varför bor ni i en husbil?

Det är den absolut vanligaste frågan. Därför gjorde vi en bloggserie med svaren. Du hittar alla utförliga svar under kategorin ”Varför?”. Men kort är svaret att vi är nyfikna på livet. Vi låter idéer få utrymme och gör. Vi vill inte äga så mycket. Vi vill ha mer balans i livet. Läs gärna inläggen som ger mer utförliga svar.

Hur länge har ni bott i husbil?

Vi flyttade in i FrankieBoy (vår husbil) den 6 april 2018.

Hur försörjer ni er?

Vi driver en webbyrå sedan 2008. Så vi arbetar med webbplatser i WordPress. Bygger nya, utvecklare och förvaltar. Vårt företag heter VimleWebb.

Hur kan ni jobba och resa samtidigt hela tiden?

Våra utbildningar och arbetserfarenheter, men framför allt våra personligheter och beslut, har möjliggjort den här livsstilen för oss. Att vi sen tänker minimalistiskt och gillar att mäta pengar i frihet är så klart också bidragande. Finns ett utförligt inlägg om detta.

Hur gör ni för att släppa kontrollen?

Det finns vissa grundfrågor vi ställer oss själva emellanåt. För att liksom stämma av att vi är där vi vill vara. Kanske de frågorna kan hjälpa dig framåt med dina beslut också. 

Vad kostar det att bo i en husbil?

Det finns nog lika många svar på den frågan som det finns människor som bor i husbil. Vad själva husbilen kostar är en sak – och det kan en ju styra själv väldigt mycket och så beror det ju på om en lånar eller har kapitalet själv.

Men vi har i alla fall varit väldigt transparenta med våra utgifter sen vi flyttade in i bilen. Vi har som målbild att klara oss på 15 000,-/månad för oss båda två i utgifter. Vi är dock inte villiga att offra allt njutningsbart, då får det hellre kosta 17 000,-/månad. Varje månad det första året gjorde vi en sammanställning – du kan se de inläggen här!

Varför blev det just FrankieBoy ni köpte?

Vi gjorde en ”must have”-lista innan vi köpte. Den listan reviderade vi en del i och med att vi fick ny kunskap av andra mer erfarna husbilister och även säljarna på husbilsföretagen. Vi hyrde en bil året innan och den gav oss en massa svar på vad vi inte ville ha. Här kan du läsa om våra must-have.

Vad är det viktigaste att tänka på när en köper husbil?

Det är så otroligt individuellt. Men några frågor att ställa sig kan ju vara – Hur många kommer sova bilen? Hur mycket lastvikt behövs? Hur mycket förvaring behövs och vad ska följa med i bilen? Här kan du också läsa om våra tankar kring våra must-have.

Vilka försäkringar har ni?

Det finns en del olika försäkringar på marknaden och dessutom behöver en olika beroende på vilka förutsättningar en har. Men hemförsäkring, reseförsäkring och husbilsförsäkring har vi. Här kan du läsa mer om försäkringar för husbilslivet.

Hur gamla är ni?

Vi har passerat 50, så vi har alltså inte gått i pension. Anna är född – 67 och Roger – 68.

Hur länge har ni varit tillsammans?

Vi träffades 1997, gifte oss 2002 och flyttade in i FrankieBoy 2018.

Hur håller ni sams?

Vi har under alla år vi varit tillsammans aldrig bråkat. Självklart tycker vi olika ibland, men vi har aldrig tappat respekten för varandra eller varandras åsikter och behov. Vi har aldrig behövt bråka, smälla i dörrar eller ta timeout på något sätt.

Var är ni folkbokförda?

Eftersom vi inte har en fast bostad behöver vi skriva oss hos någon annan. Det går tydligen att skriva sig på kommunen eller församlingen. Men vi har valt att vara skrivna hos Rogers föräldrar i Partille.

Hur sköter ni posten?

Posten levereras till vår folkbokföringsadress, men vi använder digitala brevlådan Kivra och får den mesta posten dit. Men det som eventuellt dyker upp där vi är folkbokförda fotas och skickas via SMS av kära svärmor.

Hur bra är internettäckningen i Europa?

Vi kan bara uttala oss om de platser vi besökt så klart och du kan se i våra kartor & resrutter (via menyn) var vi varit. Och de sämsta områdena att jobba i har varit franska samt östra tysklands landsbygd. Vi har Telenor.

Hur laddar ni datorerna?

Vi har tre bodelsbatterier, solceller och en inverter. Vi behöver ladda en dator varje dag ungefär och gör det antingen när vi kör eller mitt på dagen när solen lyser solcellerna. Vi har även batteripack för att kunna dra igång en urladdad dator ifall det skulle bli akut behov från kund t.ex. Vi planerar förbrukningen av vår el också, och ställer oss på ström om vi känner oss osäkra. Vi äventyrar inte att vara utan ström då vi har ett företag att sköta, så vi står heller för ofta på ström än för sällan. Här kan du läsa om vår elförsörjning.

Vad är de största motgångarna med att bo i husbil?

Vi har faktiskt inte stött på några stora motgångar. Haft myror i bilen och grillen sotar. Men det finns en tagg som heter ”problem” där finns lite motgångar. Annars är ju saknaden av nära som är det svåraste.

Var står ni med husbilen?

Vi använder oftast ställplatser och campingar. Alltså platser som är avsedda för oss med husbil. Men vi fricampar ibland också, dock har vi en såpass stor bil (8,4 meter & 5 ton) så det är inte alltid så lätt att hitta egna pärlor utan får gå på tips från andra för att veta att vi får plats, och kommer ut från platsen igen.

Vilken ställplats/camping är bäst?

Det beror helt klart på vilka behov vi har. Men vi gör faktiskt en bedömning av varje boplats vi stannar på. Vi tittar på mjuka värden mestadels. Du kan se vilka som blivit godkända och hur vi resonerat genom att kika på taggen ”Approved by” eller kika i våra boplatskartor som du hittar via menyn.

Vad gäller vid fricamping?

Det är olika regler för fricamping i olika länder. Här är en bloggpost om Sverige, Spanien och Portugal. Samt information om hur vårt beteende är när vi fricampar.

Fryser ni på vintern?

Eftersom vi inte är i kalla områden på vintern så fryser vi inte. Vi har dock en ALDE-panna som går på ström eller gasol, och som får jobba lite när det är kyligare nätter/mornar.

Vi vet andra som har likadan bil som spenderat nån vecka i fjällen vintertid och det har funkat bra. Det är dock inget för oss som inte gillar snö och kyla. En dieselvärmare skulle vi investera i om vi skulle stanna i Sverige på vintern.

Blir det fuktigt i husbilen?

Nej det är inte fuktigt, inte generellt i alla fall. Men när det är kallare temperatur blir det ruggigt i bilen. Särskilt om det är regnigt och fuktigt ute. Då har vi värmen på, dels för att få bort fukten men också för att slippa frysa.

Nätter vi inte haft på värmen och det är typ 10 grader på natten ute så kan det bli kondens på vindrutan. Men vi har ett sommartäcke på utsidan av bilen som gör att vi slipper kondensen numera. Och är det lite kyligare ute finns även en värmefläkt för vindrutan under instrumentpanelen som vi sätter igång för att få bort kallras och fukt från vindrutan.

Hur tvättar ni?

Oftast på camping eller ställplatser som erbjuder det. Det finns fullservice-tvätterier och det finns gör-det-själv tvätterier. Gillar att hänga tvätten på torkning, inte torktumla. Här finns ett inlägg om det! 

Men det blir mestadels handtvätt numera, i alla fall utomlands-

Hur funkar avloppet i husbilen

Det finns två avlopp. Ett är gråvattnet (dagvatten) – här kan du läsa om hur vi sköter det. Sen har vi också toalettkassetter i vår bil, där avloppet från toaletten hamnar, här kan du läsa om det!

Vart ska ni åka?

Säsongen 2018-2019 övervintrade vi i Spanien & Portugal. Du kan se hur vi körde i vår resruttskarta och läsa inlägg från de månaderna under respektive landstagg.

Sammas sak 2019-2020, fast andra platser stannar vi på och färdvägen såg annorlunda ut, hemvägen särskilt med tanke på coronakrisen. Kika in på vår karta för den övervintringen.

Var det svårt att göra sig av med alla ägodelar?

Nej, inte alls svårt tycker vi. Vi har dock aldrig varit några samlare av något slag. Vi har 6 flyttkartonger med sånt vi inte velat sälja/ge bort samt ett par verktygsvagnar. Det är allt vi har kvar utöver det som finns i husbilen. Finns lite att läsa under taggen ”Minimalism”.

Saknar du någon fråga – skicka den så svarar vi via mail och kanske lägger upp den här också. Du når oss lättast på boihusbil@gmail.com

/Anna & Roger