Frågor & Svar

Här samlar vi frågor vi får av våra fantastiska läsare! Förhoppningsvis hittar du svar på dina frågor här, eller så kanske du kan söka dig fram till svaren via sökformuläret, kategorierna eller taggarna.

Varför bor ni i en husbil?

Det är den absolut vanligaste frågan. Därför gjorde vi en bloggserie med svaren. Du hittar alla utförliga svar under kategorin ”Varför?”. Men kort är svaret att vi är nyfikna på livet. Vi låter idéer få utrymme och gör. Vi vill inte äga så mycket. Vi vill ha mer balans i livet. Läs gärna inläggen som ger mer utförliga svar.

Hur länge har ni bott i husbil?

Vi flyttade in i FrankieBoy (vår husbil) den 6 april 2018.

Hur försörjer ni er?

Vi driver en webbyrå sedan 10 år tillbaka. Så vi arbetar med webbplatser i WordPress. Bygger nya, utvecklare och förvaltar. Vårt företag heter VimleWebb.

Vad kostar det att bo i en husbil?

Det finns nog lika många svar på den frågan som det finns människor som bor i husbil. Vad själva husbilen kostar är en sak – och det kan en ju styra själv väldigt mycket och så beror det ju på om en lånar eller har kapitalet själv.

Men vi har i alla fall varit väldigt transparenta med våra utgifter sen vi flyttade in i bilen. Vi har som målbild att komma ner till 15 000,-/månad för oss båda två i utgifter. Vi är inte där än, men vi är på väg! Vi är dock inte villiga att offra allt njutningsbart, då får det hellre kosta 17 000,-/månad. Varje månad gör vi en sammanställning – du kan se de inläggen här!

Varför blev det just FrankieBoy ni köpte?

Vi gjorde en ”must have”-lista innan vi köpte. Den listan reviderade vi en del i och med att vi fick ny kunskap av andra mer erfarna husbilister och även säljarna på husbilsföretagen. Vi hyrde en bil året innan och den gav oss en massa svar på vad vi inte ville ha. Här kan du läsa om våra must-have.

Hur gamla är ni?

Båda har nyligen fyllt 50, Anna är ett år äldre än Roger. Vi har alltså inte gått i pension.

Hur länge har ni varit tillsammans?

Vi träffades 1997, gifte oss 2002 och flyttade in i FrankieBoy 2017.

Hur håller ni sams?

Vi har på dessa 21 år vi varit tillsammans aldrig bråkat. Självklart tycker vi olika ibland, men vi har aldrig tappat respekten för varandra och varandras åsikter och behov. Vi har aldrig behövt bråka, smälla i dörrar eller ta timeout på något sätt.

Var är ni folkbokförda?

Eftersom vi inte har en fast bostad behöver vi skriva oss hos någon annan. Man kan skriva sig på kommunen eller församlingen. Men vi har valt att vara skrivna hos Rogers föräldrar i Partille.

Hur sköter ni posten?

Posten levereras till vår folkbokföringsadress, men vi använder digitala brevlådan Kivra och får den mesta posten dit. Men det som eventuellt dyker upp där vi är folkbokförda fotas och skickas via SMS av kära svärmor.

Vad är de största motgångarna med att bo i husbil?

Vi har faktiskt inte stött på några stora motgångar. Haft myror i bilen och grillen sotar. Annars är det väl lite fördomar vi möter. Men det finns en tagg som heter ”problem” där finns lite motgångar. Annars är ju saknaden av nära som är det svåraste.

Hur länge ska ni vara utomlands?

Vi lämnade Sverige i september och har inga planer på att återvända förrän i maj. Men det vet en ju aldrig, kanske vi åker hemåt i mars redan. Vi har ju valet att göra som vi vill. Detta är första året vi testar att övervintra i södra Europa. Om vi vill fortsätta så får vi prata med Skatteverket först.

Var står ni med husbilen?

Vi använder oftast ställplatser och campingar. Alltså platser som är avsedda för oss med husbil. Men vi fricampar också, dock har vi en såpass stor bil (8,4 meter & 5 ton) så det är inte alltid så lätt att hitta egna pärlor utan får gå på tips från andra för att veta att vi får plats, och kommer ut från platsen igen.

Vilken ställplats/camping är bäst?

Det beror helt klart på vilka behov vi har. Men vi gör faktiskt en bedömning av månadens bästa boplats. Vi tittar på mjuka värden mestadels. Du kan se vilka som blivit utsedda och hur vi resonerat genom att kika på taggen ”bästa boplatsen”.

Fryser ni på vintern?

Eftersom vi inte är i kalla områden på vintern så fryser vi inte. Vi har dock en ALDE-panna som går på ström eller gasol, och som får jobba lite när det är kyligare nätter/mornar.

Vi vet andra som har likadan bil som spenderat nån vecka i fjällen vintertid och det har funkat bra. Det är dock inget för oss som inte gillar snö och kyla. En dieselvärmare skulle vi investera i om vi skulle stanna i Sverige på vintern.

Blir det fuktigt i husbilen?

Nej det är inte fuktigt, inte generellt i alla fall. Men när det är kallare temperatur blir det ruggigt i bilen. Särskilt om det är regnigt och fuktigt ute. Då har vi värmen på, dels för att få bort fukten men också för att slippa frysa.

Nätter vi inte haft på värmen och det är typ 10 grader på natten ute så blir det kondens på vindrutan. Vi ska åtgärda det genom att köpa ett vintertäcke för att minska fukten. Just nu torkar vi bort det och använder även Webastovärmaren för att få bort den fukten.

Hur tvättar ni?

Oftast på camping. Här finns ett inlägg om det!

Hur funkar avloppet i husbilen

Det finns två avlopp. Ett är gråvattnet (dagvatten) – här kan du läsa om hur vi sköter det. Sen har vi också toalettkassetter i vår bil, där avloppet från toaletten hamnar, här kan du läsa om det!

Vart ska ni åka?

Just nu (vintern 2018-2019) reser vi i södra i Europa. Håller oss på Iberiska halvön tills det blir vår i alla fall. Drar oss mot Sverige i april/maj.

Var det svårt att göra sig av med alla ägodelar?

Nej, inte alls svårt tycker vi. Vi har dock aldrig varit några samlare av något slag. Vi har 6 flyttkartonger med sånt vi inte velat sälja/ge bort samt ett par verktygsvagnar. Det är allt vi har kvar utöver det som finns i husbilen. Finns lite att läsa under taggen ”Minimalism”.

Vilka samarbeten och sponsorer har ni?

Inga! Denna bloggen är helt fri från samarbeten, sponsorer och reklam.

Saknar du någon fråga – skicka den så svarar vi via mail och kanske lägger upp den här också. Du når oss lättast på boihusbil@gmail.com

/Anna & Roger