Färger, dofter och varierande landskap

Det är grönt och skönt i Portugal. Vi upplevde det redan förra året och det är precis lika starkt i år, trots att vi tog vägen om Tarifa, där landskapet mer påminner om Portugal än övriga Spanien.

En härlig kördag hade vi i fredags när vi åkte från Lagos till Porto Covo trots dimma, dis och lite regn.

Lagos till Porto Covo

Vi hade knappt lämnat Lagos när mandelträden byttes ut mot korkekar och blommande mimosa träd, vilka lös gula utmed vägarna. Eucalyptus samlas med vackra tallar med rundad trädkrona. Murgrönan klättrar överallt och kväver dessvärre även en del träd.

Vägarna kantas av de gula blommorna (denna körde vi inte på med FrankieBoy)

Murgrönan klättrar överallt med nya ljusgröna blad

I trädgårdarna vi passerade växer kaprifol, änglatrumpet, rosor, hibiskus, paradisblommor och många andra färgglada växter vi inte kan namnet på. Den stora vita kallan växer både vilt och i trädgårdarna.

Fruktodlingarna med apelsiner och clementiner är ersatta med öppna fält med djur eller knallgrönt gräs, vi passerar jordlotter med en traktor i arbete samt en och annan levada med vatten.

En minigris kliade sig mot en husvägg i en hage och fågelkvittret letar sig in i bilen när jag öppnar fönstret för att fota. Jag såg en herde valla stora höns med hjälp av ett antal hundar som omringade fågelflocken.

Öppna landskap med fina kullar

grönt i portugal

Knallgrönt och skönt

Tallarna är så runda och fina.

Vi körde över några berg på lite slingriga vägar och i den skarpaste kurvan mötte vi en stor buss. Ingen fara, men lite högre upp i halsgropen hamnade allt hjärtat en stund. Men vad härligt det är att åka genom dessa ljuvliga landskap, de små byarna, de aktiva samhällena och knappt möta en endaste husbil eller ens personbilar. Det är också mycket mindre skräp utmed vägarna än vi är vana vid.

Det är ett varierande landskap där jag njöt för fullt av vyerna. Roger gillade också vyerna så klart, men han svor också lite över de gropiga vägarna.

Mimosan blommar

Astrid (GPS:en) tyckte vi skulle åka via Cercal så då gjorde vi det, men det var onödigt. Fast vi fick ju se lite extra vyer vilket alltid är bra! Väl framme i Porto Covo parkerade vi på en enorm pitch intill ett mimosaträd här på campingen Costa do Vizir.

/Anna & Roger

Vill du se mer av vår vardag?

Anna & Roger Forsberg

Anna och Roger Forsberg

Vi bor på heltid i vår husbil FrankieBoy. Arbetar deltid med digitala tjänster i egna företaget VimleWebb AB. Lever så mycket bättre med hela Europa som vårt vardagsrum.

Båda två är förändringsberoende och nyfikna. Lever minimalistiskt och är tillsammans 24/7. Använd gärna meny och sökfunktion för att läsa mer om oss, våra erfarenheter, boplatser och färdvägar.