En långhelg i Savigny-les-Beaune

vingardar-beaune

Vi har haft en fantastiskt skön långhelg i Savigny-les-Beaune med strålande sol, ca 24 grader, kvittrande fåglar och en porlande bäck med kristallklart vatten intill oss mest hela tiden.

Ja det har varit påsk men det är inget som vi brukar fira på annat sätt än att utnyttja många lediga dagar tillsammans, ofta med en weekendresa av något slag. Detta är den första påsken som vi spenderar i husbilen och det är säsongspremiär för många, men för oss är det som vilken helg som helst, bara lite längre.

Det har inte blivit så mycket fotograferande de här dagarna, det jag har försökt att fota har inte blivit bra. Det är för stark sol och det blir så stora kontraster mot mörka skuggan. Så jag berättar istället med ord den här gången, och bara ger er ett fåtal bilder.

Skärtorsdag

Vi lämnar vår ställplats på vingården i Prissé utanför Mácon på förmiddagen och kommer fram till vår förbokade campingplats strax efter klockan 12. Receptionen är stängd 12-17. Men ett telefonnummer vid grinden gör att vi får hjälp och kommer in. Vi tömmer grå/svart och fyller på med färskvatten och ställer sen FrankieBoy i bästa söderläge och börjar boa in oss.

camping-savigny-les-beaune

Vår plats på campingen

Ut med stoppklossar, matta, stolar och bord. Och torkvindan. Markisen åker också ut och vi spenderar hela eftermiddagen på vår lilla uteplats, vi pratar, läser och lyssnar på musik. När vi checkat in vid 17-tiden kör jag en tvättmaskin med lakan och utnyttjar värmen och den svaga brisen till att torka över natten på torkvindan.

Det blev fetaostsallad med rostade pumpa- & solrosfrön till middag. Vi njöt av att sitta ute under markisen tillsammans, äta middag till det intensiva fågelkvittret och känna doften från tvätten. Det var längesen det var så varmt på kvällen och en riktig sommarkänsla infann sig.

Långfredag

Vaknade efter att ha sovit som stockar i 10 timmar. Här är riktigt tyst, om vi bortser från fåglarna. Men det är inga skränande måsar, utan bara rogivande fågelsnack med ett och annat ovanligt läte som vi önskar vi kunde identifiera. Efter morgonbestyren gränslade vi cyklarna och cyklade mot Beaune. Vi skulle handla lite mat, men vi ville först dra oss in i staden för att spana in den. Bra cykelvägar genom vinodlingarna, här är mängder av vingårdar, och inne i Beaune möts vi av liv och rörelse. Ett besök på Hospices de Beaune är den främsta sevärdheten i Beaune och den andra är nog att njuta av några av Bourgogne-vinerna från distriktet vi befinner oss i. Men vi gör ingetdera.

Vi cyklar, runt, runt, fram och tillbaka. Och tittar. Njuter och tar in. Bara är, för det är det vi har behov av just nu. Till slut så överger vi stan och cyklar ut till köpcentrumet i utkanten av stan och handlar mat som vi lastar på cyklarna. Vi flyger fram över de plana vidderna under den starka solen. Vinstockarna har vaknat till liv och ljusgröna löv lyser upp de annars så dystra växterna.

Klockan har blivit sen eftermiddag när vi kommer hem och vi läser lite under vår markis innan det blir det varma mackor till middag. Vitkålssallad och ett glas spanskt vin till det. Det är väl som att svära i kyrkan, att sitta i ett välrenommerat franskt vindistrikt och dricka billigt spanskt vin. Men då får det vara det, för vi tyckte inte något av de viner vi provsmakade på vingården i veckan var särskilt goda, och druvan Pinot Noir som används till de röda vinerna här är inte vår favoritdruva.

Påskafton

Förmiddagen ägnades åt handtvätt av kläder samt städning av vårt hem. Det var en väldigt varm dag och solen var ordentligt brännande. Vi höll oss i skuggan de hetaste timmarna och fram på eftermiddagen tog vi en promenad genom byn vi bor i. Campingen Les Premiers Prés ligger i utkanten av Savigny-les-Beaune. Denna lilla byn har minst 16 vingårdar, så om en gillar vinprovning är det ju här en by och stad (Beaune) att spendera några dagar på.

När vi spatserar genom byn är de flesta vingårdar stängda. Vi lockades trots vetskapen om druvan som används, in på en, men det var fullbokat så vi fick inte provsmaka. Vi vandrade vidare och njöt istället av atmosfären, av gränderna och av alla trevliga hälsningar av byns invånare. Hittade en närbutik där vi köpte vatten och ett vitkålshuvud, totalt €3,5. Den porlande bäcken skänker enorm ro och vi sätter oss på en parkbänk och lyssnar. Där tar vi också den nya bilden på oss som finns på startsidan på bloggen.

camping-savigny-les-beaune

Bäcken som rinner utmed hela byn

Sist vi var i Frankrike så tyckte vi inte det var något speciellt, även om vi fick med oss många fina minnen. Nu upplever vi landet lite annorlunda. Vi är ju i en annan del och vi har själva ett större lugn och kan ta in på ett annat sätt. Tror att båda sakerna påverkar, för här trivs vi faktiskt riktigt bra. Trots att det är långt till havet. Middagen på kvällen blev grillad halloumi, grillade grönsaker och bacon (till Roger) och kokt potatis. Avslutade den där spanska vinflaskan vi öppnade på fredagen och svor med andra ord i kyrkan en gång till.

Påskdagen

Jag vaknade tidigt av att det kändes som det strök någon utmed husbilen. När jag kikade ut genom fönstret såg jag att grannen var uppe tidigt och troligen hade varit på toaletten och genat över vår tomt. Jag har vaknat en gång tidigare av samma känsla och då blev Rogers cykel stulen. Så magkänslan hos mig är pålitlig helt klart, bra att veta.

Kunde inte somna om så gick upp och jobbade. Fick meddelande om att Beaune är med i Gone Camping, så här kan du se det avsnittet som handlar om området vi befinner oss i och då få inblick i de två största sevärdheterna samt en annan camping.

Dags för tvätt igen, resterande av kläder i smutstvättspåsarna handtvättades och sedan stack vi iväg på cyklarna. Det var lite moln på himlen denna dagen och det var skönt. Vi cyklade åt andra hållet, staden och byn hade vi ju redan kollat in. Nu blev det omgivningens natur och några andra byar som vi spanade in i stället. Det gick mycket upp och ner och förhoppningsvis jag kan få till ett eget inlägg om just den utflykten.

På eftermiddagen passade vi på att förbereda middagar genom att göra vitkåls- & fetaostbiffar och lägga i frysen, underbart att ha tillgängligt framöver. Och perfekt att stå på camping när det ska kladdas med gurkmeja och riven vitkål. Innan vi gick in för kvällen så packade vi ihop våra grejer från uteplatsen.

Annandag påsk

Idag lämnar vi campingen och Savigny-les-Beaune, vi åker ca 20 mil till Belfort där vi ska möta upp Lena och Bosse innan vi rullar över gränsen mot Tyskland.

/Anna & Roger

Vill du se mer av vår vardag?

Anna & Roger Forsberg

Anna och Roger Forsberg

Vi bor på heltid i vår husbil FrankieBoy. Arbetar deltid med digitala tjänster i egna företaget VimleWebb AB. Lever så mycket bättre med hela Europa som vårt vardagsrum.

Båda två är förändringsberoende och nyfikna. Lever minimalistiskt och är tillsammans 24/7. Använd gärna meny och sökfunktion för att läsa mer om oss, våra erfarenheter, boplatser och färdvägar.