Elstolparnas effekt och vad det räcker till

ström i stolpe

Boplatsernas stolpar ger olika strömstyrka, och vi behöver anpassa vårt nyttjande av el beroende på vad som erbjuds. Så här fungerar det för oss i FrankieBoy.

I vår husbil har vi en ALDE värmepanna med kontrollpanel inne i ett skåp över dörren där vi kan ställa in om vi ska ha igång halvt varmvatten eller fullfart på varmvattnet. Och vilken temperatur vi vill ha samt vilken kw som värmepannan ska gå på.

Det är viktigt att veta vilken strömstyrka som finns på elstolpen för att inte slå ut säkringar eller jordfelsbrytare. Delar vi stolpe med någon annan husbil så kan det även påverka deras elförsörjning om vi råkar överbelasta.

3-4 ampere

Någonstans har vi sett 3 ampere, men 4 är i alla fall vanligt i södra Europa. Om det bara finns 4 ampere på stolpen så kan vi använda strömmen till sånt som vi använder invertern till när vi inte står på ström. Alltså ladda våra enheter, ha lampor tända och köra med handmixern till exempel. Ingen värme med strömmen då det är för dålig fart. Vi tror inte det funkar att värma varmvatten heller, vi gör i alla fall inte det när vi bara har 4 ampere i stolpen.

6 ampere

Finns det 6 ampere i stolpen kan vi värma vatten och köra värme på inställningen 1kW. Det är dock för svagt för att hålla bilen varm om det är kallt ute. Inget vi upplevt mer än någon enstaka gång, i Tyskland i oktober till exempel.

10 ampere

Med den här strömstyrkan kan vi köra värmepumpen på 2kW, det räcker i princip alltid till allt. Vi behöver inte vara oroliga för att frysa på nätterna, vi är inte i så kalla temperaturer att vi behöver ha mer fart i stolpen.

16 ampere

Det finns oftast i Sverige, har bara sett det på några få ställen på Iberiska halvön. Om det finns 16 ampere kan vi köra värmepannan på 3kW, alltså full effekt. Då blir det fort varmt, om det är vad vi vill. Men som sagt, vi behöver egentligen inte mer än 10 ampere.

Undvik överbelastning

Uträkningen för att veta vad en kan belasta stolpen med är 230 gånger x ampere. Så t.ex. 230×10=2300 watt på en 10 ampere stolpe. Det betyder att allt som tillsammans drar under 2300 watt kan en köra om en står på en 10 A stolpe. Har en igång vattenkokare på 500w, kaffebryggare på 1200w och en microvågsugn på 2000w (ingen av de prylarna har vi, men de duger som exempel) samtidigt så kommer säkringen att gå.

Detta är något som hjälpt oss, framför allt mig, Anna, som inte är så haj på det där med elektricitet. Kanske du även har glädje av den här informationen.

Bild av Alexander Droeger från Pixabay

/Anna & Roger

Vill du se mer av vår vardag?

Anna & Roger Forsberg

Anna och Roger Forsberg

Vi bor på heltid i vår husbil FrankieBoy. Arbetar deltid med digitala tjänster i egna företaget VimleWebb AB. Lever så mycket bättre med hela Europa som vårt vardagsrum.

Båda två är förändringsberoende och nyfikna. Lever minimalistiskt och är tillsammans 24/7. Använd gärna meny och sökfunktion för att läsa mer om oss, våra erfarenheter, boplatser och färdvägar.