Dricksvatten i Europa

dricksvatten i europa

En del undrar om vi dricker vattnet i de länder vi befinner oss i. Här kommer svaret!

Det ska var riskfritt att dricka vattnet i de länderna vi är och har varit i. Vagabond har gjort en lista på vilka länder som en bör vara försiktig i, listan är från 2015, så det kanske ser annorlunda ut nu, men vi har inte hittat en färskare lista.

Dricksvatten som är gott

För oss är det smaken som styr om vi dricker vattnet i landet eller inte. Vårt dricksvatten förvarar vi i en 6-liters dunk under min säng. Ifrån den fyller vi 50 cl dricksflaskor som vi har i kylen. Vi har alltså alltid färskt, kallt och gott vatten tillgängligt, oavsett vilket land vi är i.

Den där stora dunken fyller vi antingen från ett utkast med dricksvatten på boplatsen eller så köper vi vatten i affären. Vi köper vårt dricksvatten i Frankrike, Spanien och Portugal. Och det är endast på grund av smaken, för det är verkligen inte gott kranvatten där. I Sverige, Tyskland, Danmark och Nederländerna har vi fyllt vår 6-liters dunk direkt från dricksvattenutkasten, har alltså inte köpt dricksvatten i mataffärerna där.

Färskvattentanken i FrankieBoy

Vår färskvattentank fyller vi alltid med vatten från ett dricksvattenutkast, oavsett vilket land vi är i. Det vattnet använder vi till matlagning, kaffe, te, dusch, disk etc. Precis som kranvattnet hemma i Sverige alltså. Den enda skillnaden är vattnet som vi dricker och släcker törsten med, det tar vi aldrig ur vår egen färskvattentank, för det smakar plast.

Igen är det alltså smaken som avgjort. Vår färskvattentank är inte vårt dricksvatten ens i Sverige.

Vi har inte lockats att köpa silverjoner, filter eller kemikalier för att rena vårt vatten. Utan vi väljer alltså att köpa vatten när kranvattnet inte är gott och vi är väldigt noga med att återvinna plastdunkarna vattnet kommer i.

/Anna & Roger

Vill du se mer av vår vardag?

Anna & Roger Forsberg

Anna och Roger Forsberg

Vi bor på heltid i vår husbil FrankieBoy. Arbetar deltid med digitala tjänster i egna företaget VimleWebb AB. Lever så mycket bättre med hela Europa som vårt vardagsrum.

Båda två är förändringsberoende och nyfikna. Lever minimalistiskt och är tillsammans 24/7. Använd gärna meny och sökfunktion för att läsa mer om oss, våra erfarenheter, boplatser och färdvägar.