Det där med att tvätta för hand

Tvätta för hand

Tvätta. Har. Jag. Alltid. Gjort. I. Tvättmaskin. Nya vindar blåser i tvättkorgen!

Jag har inga ömtåliga kläder så jag har inte behövt tvätta ens enstaka klädesplagg för hand på väldigt länge. Vi har haft egen tvättmaskin och torktumlare i vårt hem alltid. Jag har inte varit beroende av en tvättstuga ens när jag bodde i lägenhet. En egen tvättmaskin har varit viktigt för mig.

I den här livsstilen har vi ingen tvättmaskin, jo de finns i vissa husbilar, men inte i FrankieBoy. Vi har tvättat på campingar och ställplatser, där det finns tvättmaskiner att använda. Det kostar €3-5,-/maskin. Finns också större maskiner att använda vid köpcentrum och det funkar ju galant om en passerar med husbilen. På cykeln är det inte så kul att ta med sig en massa tvätt.

Tvätta för hand istället

När vi kom till Setubal den 1 mars hade vi en hel del smutstvätt, men de har ingen tvättmaskin där. Däremot kar för handtvätt. Och det blåste så där perfekt för att torka tvätt.

handtvatta-klader

Utmärkt plats för handtvätt. Lite låg bara..ryggen är trött.

Så jag provade att tvätta för hand. För första gången nånsin. Började med underkläder och nåt linne för att se om det blev rent och om det hann torka. Så här gjorde jag.

  • Hämtade varmvatten i en 10-liters hink. Kände på det och det var ganska varmt så passande för underkläder.
  • La i tvättmedel som fick lösas upp i vattnet.
  • Därefter la jag i det jag ville tvätta och såg till att allt var täckt av vatten.
  • Rörde om och kramade på kläderna.
  • Gick in och käkade frukost – lät alltså kläderna ligga i blöt i ca 20-30 minuter.
  • Kramade igenom alla klädesplagg ordentligt, lät tvättvattnet passera kläderna flera gånger.
  • Bar bort hinken till tvättkaren och hällde ut tvättvattnet och kramade ur kläderna så mycket vatten som möjligt.
  • Sköljde rent hinken och hällde upp kallvatten i den.
  • Sköljde igenom alla kläderna minst tre gånger, vissa fler gånger. Fick byta vatten flera gånger. Men fyllde inte hinken med mer vatten än nödvändigt.
  • När allt var sköljt och urkramat hängde jag upp tvätten på tork på torkvindan.
Tvätta för hand

Torkar fint på torkvindan

Det torkade jättesnabbt i den härliga vinden och varma vädret, och det blev väldigt rent och fräscht. Så jag fortsatte med detta tills hela tvätthögen var ren. Kläderna vi använde under de 10 dagarna vi stod där fick jag tvättat upp innan vi reste vidare. Även en omgång med våra bra IKEA-handdukar tvättade jag för hand. Med mycket lyckat resultat!

Det här kommer jag verkligen göra igen! Så otroligt bra! Känns som det är ett mer hållbart sätt att tvätta, både för kläderna och för miljön, även om det går åt en del vatten vid sköljningen, som görs helt utan sköljmedel. Det tar tid, helt klart, men om en tar lite då och då blir det verkligen inte jobbigt.

/Anna

Vill du se mer av vår vardag?

Anna & Roger Forsberg

Anna och Roger Forsberg

Vi bor på heltid i vår husbil FrankieBoy. Arbetar deltid med digitala tjänster i egna företaget VimleWebb AB. Lever så mycket bättre med hela Europa som vårt vardagsrum.

Båda två är förändringsberoende och nyfikna. Lever minimalistiskt och är tillsammans 24/7. Använd gärna meny och sökfunktion för att läsa mer om oss, våra erfarenheter, boplatser och färdvägar.