Centrallåset gick sönder

wurzburg

När vi var i Sestri Levante så kunde vi helt plötsligt inte larma och låsa FrankieBoy!

Vilken frustration när vi upptäckte att det inte gick att larma husbilen. Vi stod tack och lov på camping så låste med nyckel och lämnade bilen ändå trygga med att den inte skulle få påhälsning när vi var borta, trots att det ena av två lås på förardörren inte gick i lås.

Orsak till låsfel

Under dagen så pratade Roger med larmkillarna och med Forsbergs så när vi återvände till campingen på eftermiddagen kunde han sätta igång och felsöka. Och ganska snabbt insåg han att hela nedre låsbläcket i förardörren hade lossnat och ramlat in bakom panelen.

Forsbergs hade justerat in dörren i somras då tätningslisten inte låg emot karossen och den justeringen är dessvärre orsaken till felet vi fick. Deras montör lossade skruvarna till bläcket, satte in brickor mellan fästet i karossen och låsbläcket, men detta utan att byta till en längre skruv. Detta ledde till att gängorna i fästet i karossen gått sönder när vi öppnat och stängt dörren och skruven inte har haft kontakt med alla gängorna i fästet.

Eftersom hela låsbläcket lossnat och inte satt där det skulle så kunde vi inte  låsa med centrallåset och därmed inte heller larma bilen, eftersom larmet styrs av en signal från centrallåset.

Åtgärd

När vi kom hem så lossade Roger hela panelen så han fick ut låsbläck och skruvar.

Han förbättrade gängorna i karossen genom att försiktigt skruva dit skruven handfast och rakt. Sen tog han ut skruven igen, satte dit 1 bricka istället för de två som Forsbergs montör satt dit. Skruven doppade Roger i superlim för att göra nya gängor av limmet samt låsa fast skruven så den inte kan vibrera loss igen. Slutligen monterades låsbläcket på plats igen med limkladdig skruv.

Nu går det att låsa med centrallåset och larma, men tätningslisten på dörren sluter inte helt tätt eftersom vi tagit bort en bricka. Detta får Forsbergs fixa igen när vi kommer till Sverige. Fram till dess så försöker vi undvika att använda dörren så mycket vi kan.

Därför får ni ingen bild, för det glömde vi ta när det meckades. Men visst kan väl utsikten från parkeringen vi nyttjade i Würzburg duga som piff till detta fixinlägg som Anna skrivit när Roger berättat hur han gjort.

/Anna & Roger

Vill du se mer av vår vardag?

Anna & Roger Forsberg

Anna och Roger Forsberg

Vi bor på heltid i vår husbil FrankieBoy. Arbetar deltid med digitala tjänster i egna företaget VimleWebb AB. Lever så mycket bättre med hela Europa som vårt vardagsrum.

Båda två är förändringsberoende och nyfikna. Lever minimalistiskt och är tillsammans 24/7. Använd gärna meny och sökfunktion för att läsa mer om oss, våra erfarenheter, boplatser och färdvägar.