80 mil genom Portugal och Spanien

FrankieBoy

Dagens etapp på vår färd hem till Sverige tog oss inte hela vägen igenom Spanien, men totalt 80 mil blev det innan vi stannade i Vitoria-Gasteiz, ca 13 mil från franska gränsen vid Irun.

Vi var ganska nedslagna när beskedet kom att vi behövde lämna Portugal. Men naturens vackra vyer med allt som grönskar och spirar tröstade oss hela dagen igår. Våren är så vacker!

Portugal

Lämnade Peniche vid ca 8.30 och det rullade på bra, det var väldigt lite trafik på vägarna. Solen sken men det blåste en del, vilket känns tydligt i FrankieBoy.

Passerade så mycket färgsprakande växter. Det blommade i cerise, vitt, gult, lila och blått. Kunde inte urskilja många sorter men blåregnen som hängde på husväggarna är ljuvliga och de gula lupinerna har jag inte sett någon annanstans än i Portugal. Körsbärsträden blommade för fullt. Jag tror jag såg ärttörne, spirea och salvia. Eller så var det bara liknande växter.

I Portugal är det många små gårdar, landskapet är böljande och det är en fröjd att åka även på motorvägarna i den varierande miljön.

portugal

Så enormt vackra vyer i Portugal

blommande raps

Massor av färg nära vägen i Portugal

Över vägen dök det upp skyltar med ”Stay at home” på både engelska och portugisiska. Och portugiserna verkar onekligen ta detta på allvar, för vi har inte sett många människor sedan vi kom till Peniche och inte på gårdagens etapp på vägarna heller. Inte ens poliser har vi sett, inte en enda portugis i uniform eller flerfärgad polisbil dök upp.

Vi körde betalväg och slutsumman landade på € 49,15 allt som allt med vår 3-axlade bil i Portugal.

Lämnade landet vid gränsen till Spanien i Vilar Formosa.

Spanien

När vi skulle in i Spanien fick vi visa våra pass och fylla i ett dokument med våra uppgifter och dagens datum. Det dokumentet fick vi tillbaka stämplat, det fyller troligen en funktion för att de ska kunna se att vi åker direkt ur landet och inte gör några avstickare.

gränsdokument

Roger fyller i dokumentet vid gränskontrollen till Spanien

spanien

Väldigt mycket öppna landskap i Spanien.

Direkt efter att vi kommit in i Spanien tankade vi (billigare än i Portugal) och åt vår lunch som bara behövde värmas.

Landskapet är helt annorlunda nu, väldigt platt med lite berg i horisonten. Mängder med stora hagar där djuren verkar ha det bra och åkrar av olika kulörer. Inte många hus på landsbygden alls. Det är mer trafik nu, mest i mötande filerna men vi passerar en hel del långtradare.

Vägen är sämre, men det är motorväg hela tiden. Vi trodde det skulle vara betalväg på AP1, men vi har bara passerat nerlagda betalstationer. Kanske vi får betala när vi kommer till gränsen istället.

I det här landet lyser skyltarna över motorvägarna med förbud om att lämna motorvägen, om en inte har giltigt skäl. Det är bevakade avfarter. Vi passerar allihop och inser snabbt att vi får strunta i Mercadona.

När vi kommit en bit så upplever vi mestadels övergivna fastigheter och industrier, och då är de inte övergivna nu, utan för längesen. Vi rundar några städer och till slut kommer vi äntligen in i vackrare landskap där bergen skapar dynamik och ger vår färd lite guldkant. Vi var som högst uppe på 980 meters höjd.

En del poliser har vi sett i Spanien, men trodde ändå det skulle vara fler.

Imorgon rullar vi tidigt och tar oss in i Frankrike, får se hur många mil det blir då.

Översta bilden har Annika fotat, så liten FrankieBoy är ändå 😀

/Anna & Roger

Vill du se mer av vår vardag?

Anna & Roger Forsberg

Anna och Roger Forsberg

Vi bor på heltid i vår husbil FrankieBoy. Arbetar deltid med digitala tjänster i egna företaget VimleWebb AB. Lever så mycket bättre med hela Europa som vårt vardagsrum.

Båda två är förändringsberoende och nyfikna. Lever minimalistiskt och är tillsammans 24/7. Använd gärna meny och sökfunktion för att läsa mer om oss, våra erfarenheter, boplatser och färdvägar.