10 11 bästa kökstipsen för husbilen

kökstips för husbilen

Våra bästa tips för köket efter att snart ha bott två år i FrankieBoy och använt köket i princip till 2000 måltider!

Våra tips är inte matlagningstips, utan tips för kökets utrustning och hur vi minskar vattenförbrukningen till exempel.

Låter helt galet med 2000 måltider, men vi har räknat med frukost, lunch och middag samt att vi valt att äta någon annanstans 50 ggr sedan vi flyttade in i FrankieBoy, vilket känns hyfsat relevant. Inte så noga egentligen, men ville förtydliga hur vi räknat ut siffran 2000.

Kökstips för husbilen

Här är våra bästa tips, sånt vi lärt oss efterhand och som vi verkligen tycker är toppen, kanske du har glädje för något/några av dem.

 1. Väldigt smutsigt vatten, till exempel vätska från konservburkar och diskvatten från stekpanna. häller vi inte ut i vasken, utan istället i en återvunnen plastflaska som vi sen tömmer direkt på tömningsplats för gråvatten. Allt för att minska ”urken i burken” – alltså äckligt som kan fastna på väggarna i gråtanken. Här kan du läsa om hur vi hanterar vårt gråvatten.
 2. Återanvänder potatisvatten från hårda potatisar till disken, det är både varmt och ganska rent. Diskmedel och sköljning får bort den lilla stärkelsen som är kvar i vattnet. Vattnet från mjöliga potatisar återanvänder vi inte.
 3. Vinglas och kaffemuggar använder vi flera gånger innan vi diskar dem. Vi bara sköljer ur och ställer tillbaka i skåpet. Diskar kanske var 3-4:e gång vi använder glasen/muggarna.
 4. Har en behållare med diskborstar och diskmedel, så dropp från blöta diskborstar hamnar i behållaren istället för på köksbänken. Vätska på köksbänken rinner ju lätt ner på golvet. Sen är behållaren också lätt att ta med sig när vi eventuellt ska diska på boplatsens diskplats.
 5. Örter, så gott och användbart till all mat, även frukosten! Dessutom en härligt grön färgklick i hemmet.
  örter

  Lite örter på tillväxt

 6. Litermått, vi har två stycken och de används flitigt. Det är en ovärderlig utrustning i ett kök eftersom vi vill hushålla med vattnet. Används t.ex. när vi ska diska, då låter vi det kalla vattnet som kommer först ur kranen landa i litermåttet, används sedan för att skölja disken. Annars hade den litern bara åkt rätt ner i gråtanken utan att först ha gjort nytta. Litermåtten används också till att samla upp urk-vattnet (punkt 1).
 7. Två varianter av skärbrädor. Förut har vi alltid haft en särskild för lök, och sedan flera att använda till annat. Nu har vi istället en för frukosten, där det t.ex. skärs äpple, gurka, paprika och avokado. Sedan har vi en annan vid tillagning av lunch/middag där den starkt doftande löken skärs. Men även potatis, tomater, örter, kapris etc.
 8. Potatisstöten används inte bara till Rogers ljuvliga potatismos utan även till att stompa tvätten när vi handtvättar. Självklart väldigt noga rengöring efter tvätt.

  Potatisstöt används även vid handtvätt

 9. Ibland kan det bli liggande en halv squash eller några morötter innan det är dags att äta den varianten av grönsak igen. I en stor Tupperware burk i kylen håller det sig väldigt länge och vi har ytterst sällan behövt slänga några grönsaker.
 10. Ordning och reda gillar vi, så därför skaffade vi oss burkar för torrvaror. Men det är inte bara snyggt i skåpen, förvaringen gör att det är överskådligt och därmed lätt att hitta det vi söker. Är också tydligt när något är på väg att ta slut så vi kan köpa hem mer innan sista smulorna är tagna. Gillar också att det skyddar råvarorna, de håller längre i täta burkar än i papperspåsar. Största vinsten kanske ändå är att eventuella myror (hänt en gång) inte kommer åt godsakerna.
 11. Bonustips från läsare: Använd slickepotten till att skrapa rent tallrikar etc. istället för mängder med hushållspapper

Har du möjligen något tips som vi kan lära oss av dig?

/Anna & Roger

Vill du se mer av vår vardag?

Anna & Roger Forsberg

Anna och Roger Forsberg

Vi bor på heltid i vår husbil FrankieBoy. Arbetar deltid med digitala tjänster i egna företaget VimleWebb AB. Lever så mycket bättre med hela Europa som vårt vardagsrum.

Båda två är förändringsberoende och nyfikna. Lever minimalistiskt och är tillsammans 24/7. Använd gärna meny och sökfunktion för att läsa mer om oss, våra erfarenheter, boplatser och färdvägar.